Een Samsung-topman toont de Galaxy S6
NOS Nieuws

Samsung vestigt hoop op nieuwe Galaxy

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Samsung heeft de afgelopen maanden reikhalzend naar vandaag uitgekeken. Twee nieuwe smartphones, de Galaxy S6 en S6 Edge, gaan in de verkoop. Ze moeten Samsung weer een impuls geven in de smartphonemarkt in het dure segment; een positie die het bedrijf de afgelopen maanden verloor aan Apple.

Vóór 2014 ging het goed met Samsung. Toestellen als de Galaxy S3 en S4 waren populair, net als de Galaxy Note, die de trend voor smartphones met een groter scherm inluidde. Eind 2013 had Samsung een marktaandeel van 28,9 procent. Aartsrivaal Apple moest het doen met 17,5 procent.

Maar in 2014 veranderde er veel, laat dit overzicht van marktonderzoeker IDC zien. De Galaxy S5 was een minder groot succes dan zijn voorgangers, terwijl Apple in datzelfde jaar met zijn grootste verkoopsucces ooit kwam: de iPhone 6 en 6 Plus.

Xiaomi

Apple's aandeel groeide licht, naar 19 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel van Samsung naar 20 procent. Het maakte dat Samsung en Apple vorig jaar in het belangrijke laatste kwartaal vrijwel even groot waren.

Daarnaast heeft Samsung last van de opkomst van goedkope Chinese smartphonefabrikanten. Zo is Xiaomi, dat vooral in China opereert, een grote concurrent van Samsung. Het marktaandeel van dat bedrijf groeide tussen 2013 en 2014 met 2,4 procentpunt naar 4,4 procent.

De Samsung Galaxy S6 (links) en de S6 Edge

Gebogen scherm

De twee nieuwe Samsungs zijn al een tijdje in de voorverkoop. De fabrikant verwacht een recordaantal telefoons te verkopen, doordat ze flink anders zijn dan hun voorgangers. Beide hebben een glazen achterkant en een metalen behuizing. De afgelopen jaren kreeg Samsung geregeld kritiek op de plastic uitstraling van de modellen.

Opvallend aan de S6 Edge is dat het scherm gebogen randen heeft, zodat die als het ware over de zijkant van de telefoon heen lopen. Precies op de randen zijn icoontjes te vinden om bijvoorbeeld snel de camera of webbrowser te bereiken.

Maarten van Vliet, onderzoeker bij Telecompaper, zegt dat de eerste berichten positief zijn. "Het toestel wordt goed ontvangen en klanten hebben ook veel interesse. Belangrijke vraag is straks, bij de echte verkoop, hoeveel mensen na de aankoop alsnog spijt krijgen en de telefoon terugbrengen. In het verleden gebeurde dat bijvoorbeeld bij BlackBerry."

Volgens Van Vliet is er bij de S6 niet zo heel veel twijfel over het succes; bij de S6 Edge is het spannender. "Samsung heeft echt geprobeerd iets nieuws te doen, waardoor de kans op mislukking wat groter is. Het wordt spannend om te zien hoe dat toestel gaat verkopen."

Duizenden besteld

Floris Schakelaar, van webwinkel Belsimpel.nl, ziet in de cijfers terug dat de S6 populair is. "Normaal gesproken is Samsung niet echt een pre-orderbedrijf. Mensen gaan niet voor de winkel liggen wachten, zoals dat bij de iPhone wel gebeurt. Daarom is ook opvallend dat de eerste cijfers heel positief zijn en stukken beter dan vorig jaar bij de S5." Precieze aantallen wil Schakelaar niet geven.

Webwinkel Coolblue ziet eenzelfde situatie, vertelt directeur Pieter Zwart: "De pre-orders lopen ontzettend goed. We hebben er al vele duizenden binnengekregen. We denken echt dat dit het belangrijkste Android-toestel van de komende maanden wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl