Executiekamer in Texas
NOS Nieuws

Mogelijk stikstof voor terdoodveroordeelden Oklahoma

De senaat van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft unaniem ingestemd met het gebruik van stikstof als executiemethode. Het Huis was al akkoord gegaan. Alleen de gouverneur, een fel voorstander van de doodstraf, moet er nu nog mee instemmen.

Het is de bedoeling dat de methode gebruikt wordt als het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelt dat de huidige methode met een dodelijke injectie niet meer mag worden toegepast of als de drugs die ervoor worden gebruikt niet meer verkrijgbaar zijn.

Steeds meer farmaceutische bedrijven, met name uit Europa, willen niet meer meewerken aan executies; het zou niet passen bij de kernwaarden van hun beroep. Amerikaanse staten die de doodstraf willen uitvoeren moesten daarom overhaast met alternatieven komen.

Vorig jaar ging het mis bij een executie van een terdoodveroordeelde. Er werd een nieuw middel gebruikt, maar dat werd niet goed toegediend. De man stierf pas na 43 minuten. Sindsdien zijn executies in Oklahoma opgeschort.

Masker

Voorstanders van het gebruik van stikstof zeggen dat deze methode pijnloos is voor de veroordeelde. Tegenstanders zijn daar niet van overtuigd en stellen dat er te weinig bewijs is dat de methode humaan is.

Bij de stikstofmethode zouden gevangenen in een afgesloten ruimte moeten zitten of een masker moeten dragen. De toevoer van zuurstof zou langzaam worden vervangen door stikstof.

Ook andere staten kijken naar alternatieven voor de tenuitvoerlegging van de doodstraf. In Tennessee werd vorig jaar een wet aangenomen die de elektrische stoel weer mogelijk maakt. In Utah kan een terdoodveroordeelde geëxecuteerd worden door een vuurpeloton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl