NOS Nieuws

NS zet meer personeel in tegen agressie

Vakbonden blij met extra beveiligers NS

De Nederlandse Spoorwegen gaan meer personeel in de trein inzetten om agressie tegen te gaan. Ook huurt de NS meer dan 100 extra beveiligers in op de stations. Dat is afgesproken in een overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad.

De 'dubbele bemensing' in de treinen wordt uitgebreid. Nu worden er al twee conducteurs ingezet in veel late treinen in het weekend. In de toekomst gebeurt dat ook in alle nachttreinen, op donderdagavond, of zaterdagavond en op sommige trajecten op zondagochtend, als uitgaanspubliek naar huis gaat.

Het is de bedoeling dat in 2017 in alle treinen na 22.00 uur twee conducteurs vervoersbewijzen controleren.

Met de maatregelen moet "zowel de daadwerkelijke veiligheid als de veiligheidsbeleving van medewerkers en reizigers verder worden vergroot", staat in een gezamenlijke verklaring van de NS, de OR en de bonden.

Geweld

De afgelopen tijd kwam geweld tegen NS-personeel geregeld in het nieuws. Dit paasweekend werden er vier incidenten gerapporteerd. FNV Spoor stelde zondag voor om beveiligers uit te rusten met wapenstok en pepperspray.

Op 11 maart zaten de partijen ook om de tafel. Deze maatregelen zijn een nadere invulling van afspraken die toen al zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl