President Rohani (links) bij ontvangst dinsdag van premier Erdogan in Teheran
NOS Nieuws

Iran: zonder opheffing sancties geen akkoord

President Rohani van Iran en geestelijk leider Khamenei waarschuwen dat Iran geen nucleair akkoord zal sluiten met de zes wereldmachten als de sancties niet gelijktijdig worden opgeheven.

Rohani sprak de waarschuwing uit op de 'dag van de nucleaire technologie', waarop Iran zijn nucleaire successen viert. De president zei dat alle economische sancties onmiddellijk moeten worden opgeheven als het akkoord een feit is.

Geleidelijk

Vorige week bereikte de Iraanse regering met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland (P5+1) een principeakkoord over de vermindering van het aantal kernreactors in Iran. De westerse landen willen in ruil daarvoor de sancties tegen Iran geleidelijk opheffen. Het principeakkoord moet eind juni leiden tot een definitieve overeenkomst.

Teheran heeft steeds aangedrongen op de directe stopzetting van alle sancties als er een akkoord ligt. Het land wil dan weer toegang tot de internationale oliemarkt en tot bankrekeningen en tegoeden die nu bevroren zijn.

Khamenei heeft weinig vertrouwen in akkoord

Khamenei

Geestelijk leider Khamenei verklaarde vandaag dat geen akkoord met de wereldmachten beter is dan een slecht akkoord. Het voorlopige akkoord is niet bindend, zei hij, en hij waarschuwde de bevolking niet te vroeg je juichen over de deal met het Westen.

Khamenei zei ook dat hij neutraal staat tegenover het principe-akkoord dat de Iraanse onderhandelaars vorige week in Lausanne bereikt hebben. Maar volgens hem proberen de wereldmachten Iran klein te houden en zijn de bedoelingen van de Amerikaanse onderhandelaars duivels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl