De thuiszorg is van de gemeenten naar de zorgverzekeraars overgeheveld
NOS Nieuws

'Zorgverzekeraars voeren beleid van kabinet uit'

Voorzitter Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland weerspreekt de kritiek dat zorgverzekeraars het werk in de thuiszorg "verlammen". Hij wijst erop dat de zorgverzekeraars met "stoom en kokend water" de hervorming van de langdurige zorg proberen uit te voeren.

Rouvoet reageert op PvdA-leider Samsom, die vindt dat zorgverzekeraars onmogelijke eisen stellen waardoor wijkverpleegkundigen nauwelijks aan werk toekomen. Ze zijn alleen maar bezig met administratie, stelt Samsom.

Politiek plan

Het ligt volgens Rouvoet niet voor de hand om de zorgverzekeraars daar de schuld van te geven. "Het is een politiek plan dat met steun van de PvdA door het parlement is gekomen", zegt hij. "Als de PvdA er problemen mee heeft, moet het de staatssecretaris naar de Kamer roepen en zeggen: kan het een tandje minder of kan er meer geld richting zorgverzekeraars?"

Als wijkverpleegkundigen meer tijd nodig hebben om het werk goed te doen, dan is dat mogelijk, zegt Rouvoet. "Natuurlijk moet daar ruimte voor zijn en die is er ook." Als verpleegkundigen meer tijd willen, moeten ze alleen tijdig in overleg met de zorgverzekeraar, zegt hij.

Teugels vieren

Volgens Rouvoet wilden VVD en PvdA dat de zorgverzekeraars de thuiszorg overnamen en daarbij geld zouden besparen, waardoor de zorgpremie niet omhoog hoefde. "Als we nu de teugels wat laten vieren en de zorgpremie stijgt daardoor, dan denk ik dat de PvdA vooraan staat om te zeggen dat dat ongewenst is."

VenVN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, herkent zich niet "in de dramatische signalen" van PvdA-leider Samsom. De vereniging vindt het wel goed dat Samsom de regeldrift opnieuw op de agenda zet. “Wijkverpleegkundigen zijn inderdaad druk met herindiceren. Regeldruk was er altijd al voor wijkverpleegkundigen en sommigen vinden dat die toeneemt", zegt een woordvoerder.

Volgens VenVN ervaren wijkverpleegkundigen de deadline van 1 mei niet als een harde grens. "Zij hebben de ervaring dat ze prima in overleg kunnen gaan met de zorgverzekeraar als ze meer tijd nodig hebben", zegt de woordvoerder. "Maar ook hier zijn er wijkverpleegkundigen die zich onder druk gezet voelen."

Die druk ontstaat doordat verzekeraars nu willen weten waar ze voor hun inkoopbeleid voor 2016 rekening mee moeten houden. "Dan kan de deadline van 1 mei officieel niet hard zijn, de druk is er al een maand," vult Hans Bujing van brancheorganisatie BTN aan.

Reactie zorgverzekeraars op kritiek Samsom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl