Een werkzoekende
NOS Nieuws

Flexwerk onaantrekkelijk voor mensen in de bijstand

Het is niet aantrekkelijk voor mensen in de bijstand om tijdelijk werk aan te nemen en daarom moeten de regels worden aangepast. Dat stelt Actal, een adviesorgaan van de overheid dat zich richt op de vermindering van de regeldruk.

Nu is het zo dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen te maken krijgen met een wachttijd van vier weken. In die periode moeten ze proberen werk of scholing te krijgen.

"De regels leiden ertoe dat deze mensen liever thuis blijven in afwachting van een vaste baan, dan te kiezen voor flexwerk", zegt Actal-voorzitter Jan ten Hoopen. Want als een tijdelijk contract afloopt moeten ze steeds opnieuw vier weken wachten voordat ze weer de bijstand in kunnen.

Te weinig spaargeld

Volgens Actal hebben bijstandsgerechtigden vaak niet genoeg spaargeld om die periode van vier weken opnieuw te overbruggen.

De adviesorganisatie pleit ervoor dat uitkeringsgerechtigden die een tijdelijke baan krijgen, voortaan meteen een bijstandsuitkering kunnen ontvangen als hun baan weer ophoudt. Actal verwacht dat daardoor meer mensen zo'n baan aannemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl