Het in plastic ingepakte standbeeld van John Cecil Rhodes in Kaapstad
NOS Nieuws

Omstreden beeld in Kaapstad verwijderd na studentenprotest

De universiteit van Kaapstad heeft besloten het standbeeld van de Engelsman Cecil John Rhodes te verwijderen. De verwijdering is een overwinning voor militante studenten die hun woede richten op het Britse koloniale verleden in Zuid-Afrika.

De studenten zijn aanhangers van Julius Malema, de leider van de derde partij van het land. Een student besmeurde begin maart het beeld van Rhodes met als argument dat veel inwoners van Kaapstad nog steeds niet over een wc beschikken, maar wel tegen de beeltenis van een koloniale racist moeten aankijken. De campagne Rhodes must fall heeft een paar weken geduurd.

'Schurk'

John Cecil Rhodes was een steenrijke mijnondernemer en politicus. Rhodesië, het latere Zimbabwe werd naar hem vernoemd. Zijn standbeeld was ook met leuzen beklad. Een plaatsvervangend rector van de universiteit noemt Rhodes een schurk die zich in Zuid-Afrika verrijkt heeft.

Ook de standbeelden van Boerenleider en president Paul Kruger van Zuid-Afrika en van de Britse vorst George V zijn de laatste tijd beklad.

De protestbeweging neemt het de regeringspartij ANC kwalijk dat omwille van de nationale verzoening beelden van de helden van het blanke bewind ongemoeid zijn gelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl