Dzjochar Tsarnajev en de rechter op een rechtbanktekening
NOS Nieuws

Tsarnajev is schuldig, wat wordt zijn straf?

De doodstraf of levenslang. Dat is de keuze die de twaalf juryleden hebben als ze gaan bepalen welke straf Dzjochar Tsarnajev verdient.

Dezelfde jury heeft de medepleger van de aanslag op de marathon van Boston schuldig bevonden op alle dertig punten uit de aanklacht. Voor zeventien van die punten geldt dat de doodstraf mag worden opgelegd.

In de staat Massachusetts, waar Boston ligt, werd de doodstraf in de jaren 80 afgeschaft. Maar de rechtszaak dient in een federale rechtbank en dan kan de zwaarste straf in het Amerikaanse rechtssysteem wel worden opgelegd.

Getuigen en bewijzen

De tweede fase in het proces tegen Tsarnajev begint volgende week. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging mag daarin nog getuigen oproepen en met nieuwe bewijzen komen.

De aanklagers zullen de jury voorhouden waarom ze vinden dat de 'Boston Bomber' de doodstraf verdient. Ze zullen hem afschilderen als een fundamentalistische terrorist die precies wist waar hij mee bezig was.

De verdediging zal er alles aan doen om de doodstraf te voorkomen en pleit voor levenslang. De advocaat van Tsarnajev zei eerder dat die geheel onder invloed stond van zijn zeven jaar oudere broer Tamerlan, die een extremistische ideologie aanhing. De broers komen oorspronkelijk uit Tsjetsjenië.

Als beide kanten hun verhaal hebben gedaan, gaan de juryleden in beraad. Alleen als ze alle twaalf instemmen met de doodstraf, wordt die opgelegd. Anders gaat Tsarnajev voor de rest van zijn leven de cel in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl