NOS Nieuws

Utrecht grijpt niet in bij islamconferentie

De gemeente Utrecht heeft na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloten om niet op te treden tegen de stichting alFitrah, die de komende dagen in Utrecht een islamconferentie organiseert.

Op de bijeenkomst zijn orthodoxe islamitische sprekers uitgenodigd, onder wie een man die in België veroordeeld is omdat hij een rol speelde bij de duivelsuitdrijving van een 23-jarige vrouw.

In de Utrechtse gemeenteraad zijn vragen gesteld over de conferentie. Bij sommige partijen bestaat de angst dat de sprekers zullen aanzetten tot radicalisering.

In de gaten houden

Volgens de gemeente is er geen reden om op te treden tegen de bijeenkomst, maar de gemeente waarschuwt in een verklaring: "Wij tolereren geen uitingen die haat zaaien of oproepen tot geweld". De toespraken op de conferentie worden volgens de gemeente in de gaten gehouden.

PVV-Leider Geert Wilders grijpt de islamconferentie aan om te demonstreren: samen met Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf staat hij morgenochtend bij de ingang van het gebouw van de stichting alFitrah in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij wil daarmee "het signaal afgeven dat er geen plaats is voor haatimams in Nederland".

'Vredelievend'

Het bestuur van de stichting alFitrah reageert in een bericht op Facebook op de ontstane commotie. Volgens de verklaring zullen de sprekers op de conferentie een vredelievende boodschap uitdragen. De stichting zou juist in het leven zijn geroepen om radicalisering van moslimjongeren tegen te gaan.

Het bestuur zegt het te betreuren dat Wilders niet bij de conferentie naar binnen loopt. Volgens alFitrah maakt hij zich - door te demonstreren - zelf schuldig aan haat zaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl