NOS Nieuws

Tsipras: nieuwe lente in betrekkingen met Rusland

Rusland en Griekenland kondigen intensievere samenwerking aan

De Griekse premier Tsipras en de Russische president Poetin hebben op een gezamenlijke persconferentie gezegd dat de relatie tussen de twee landen een nieuwe fase ingaat. De twee leiders kondigden een intensieve samenwerking aan op het gebied van de handel, de energie en het toerisme. Tsipras zei dat de lente is ingetreden in de onderlinge relatie.

"Ze zaten er redelijk ontspannen bij", zegt correspondent David Jan Godfroid in Moskou. "Anders dan anders had Poetin af en toe zelfs een glimlach op zijn gezicht."

Het bezoek van Tsipras aan Moskou werd met argusogen gevolgd in de Europese Unie. Tsipras benadrukte de onafhankelijke status van Griekenland, hoewel het land lid is van de Europese Unie en de NAVO. In dat verband zei hij dat Griekenland zijn internationale verplichtingen nakomt, maar hij voegde eraan toe dat hij zich laat leiden door de belangen van de Griekse bevolking.

Sancties

Van groot economisch belang voor Griekenland is de uitvoer naar Rusland. Als vergelding voor de westerse sancties vanwege Oekraïne heeft Rusland zijn grenzen gesloten voor Griekse landbouwproducten. Beide landen zijn erbij gebaat dat de handelsbetrekkingen worden hersteld.

President Poetin merkte in de persconferentie op dat hij er begrip voor heeft dat Griekenland zich gedwongen zag in te stemmen met de Europese sancties tegen Rusland. Hij herhaalde dat het voor alle partijen het beste zou zijn om de wederzijdse sancties te beëindigen.

Poetin zei ook dat hij er niet op uit is de Europese bondgenoten tegen elkaar uit te spelen. Griekenland had wellicht gehoopt dat Rusland het embargo op perziken, aardbeien en andere producten zou opheffen, maar daar kwam het niet van. Poetin zei dat hij voor Griekenland geen uitzondering kan maken. "Dat wordt gezien als een gebaar aan de Europese Unie dat de Russen de zaak nu niet op de spits willen drijven", zegt Godfroid.

Geen verzoek om financiële steun

Poetin verklaarde dat Tsipras niet om economische of financiële hulp heeft gevraagd. De samenwerking op energiegebied zal wel worden geïntensiveerd, zei hij. Griekenland wordt een verdeelstation in de 'Turkse pijplijn', die Russisch gas aanvoert naar Centraal-Europa. Ook kondigde hij samenwerking met Griekenland aan bij landbouwprojecten. Volgens Godfroid zijn het allemaal economische vergezichten, waar Griekenland financieel op dit moment niet zo veel aan heeft.

Voorafgaand aan zijn tweedaagse bezoek aan Rusland zei Tsipras dat hij geen heil ziet in westerse sancties tegen Rusland. De Europese Unie kan de sancties tegen Rusland alleen bij unanimiteit verlengen. Bij de vorige stemming daarover ging Griekenland nog overstag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl