De chauffeur draagt bij voorkeur een overhemd en een stropdas
NOS Nieuws

Utrechtse taxichauffeurs mogen niet stinken

De Utrechtse taxichauffeurs moeten goed voor hun persoonlijk hygiëne zorgen en hun auto smetteloos schoonhouden. Dat staat in de nieuwe voorschriften die gelden om een taxikeurmerk te krijgen.

Vanaf 1 mei moet iedere taxichauffeur in Utrecht een vergunning hebben en die krijgt de chauffeur alleen als hij het taxikeurmerk bezit. Taxichauffeurs hebben zelf meegewerkt aan het opstellen van de kwaliteitseisen (.pdf). Daarin staat onder meer dat de kleding van de chauffeur schoon, heel en geurloos moet zijn. De chauffeur mag geen T-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen en draagt bij voorkeur een nette pantalon, donkere schoenen, een colbert en een overhemd met stropdas. Een nette spijkerbroek mag wel, maar die mag niet gebleekt zijn en er mogen geen gaten in zitten.

Mysteryguests

Ook moet de chauffeur een aardig en beleefd gesprek voeren met zijn klanten als die daar zin in hebben. Tijdens de rit mag hij niet privé-bellen en roken in de auto is absoluut uit den boze. De wagen moet van binnen en buiten vlekkeloos schoon zijn. Ook moet de chauffeur Utrecht goed kennen en zijn passagiers zonder problemen naar bekende gebouwen, zoals ziekenhuizen, hotels en musea, kunnen vervoeren. Speciale mysteryguests gaan controleren of de chauffeurs zich aan de voorschriften houden.

Overigens mag de chauffeur zelf ook klanten weigeren als die stinken, dronken of stoned zijn of huisdieren bij zich hebben, uitgezonderd blindengeleide- en hulphonden.

Sinds 2013 zijn er al speciale taxihalteplaatsen die alleen bedoeld zijn voor keurmerktaxi's. Vanaf 1 mei moeten, als de Utrechtse gemeenteraad hiermee instemt, alle taxi's aan die voorschriften voldoen. Taxichauffeurs zonder landelijke en plaatselijke vergunning riskeren een boete. De politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport gaan daarop controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl