Burgemeester Bolsius stond vorig jaar zomer onder veel belangstelling van de pers boze buurtbewoners te woord die wilden dat Van der V. uit het Soesterkwartier vertrok
NOS Nieuws

Amersfoort moet pedoseksueel Van der V. betalen

De gemeente Amersfoort moet de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. 4000 euro schadevergoeding betalen. De gemeente is volgens de rechter vorig jaar zomer te ver gegaan door bekend te maken dat Van der V. in een appartementencomplex boven een kinderdagverblijf in de stad woonde.

Volgens de rechter maakte de gemeente zonder voldoende aanleiding de naam bekend van Van der V., zijn veroordeling, de plek waar hij woonde, zijn financiële positie en het feit dat er strubbelingen waren tussen hem en de politie. Daarnaast organiseerde de gemeente een bewonersbijeenkomst, stelde politietoezicht in en werd een telefoonlijn geopend.

De gemeente had terughoudender moeten zijn omdat op dat moment nog geen sprake was van mogelijke maatschappelijke onrust of van directe dreiging dat Van der V. weer in de fout zou gaan, oordeelt de rechter. Door haar handelwijze heeft de gemeente inbreuk gemaakt op Van der V.'s persoonlijke levenssfeer en liep de ex-gevangene immateriële schade op.

Demonstratie

Amersfoort stelt dat de buurtbewoners van Van der V. zijn geïnformeerd nadat de pedoseksueel zelf informatie had vrijgegeven over zijn nieuwe woonlocatie. Met dat laatste heeft de rechter rekening gehouden en daarom hoeft de gemeente geen 8000 euro te betalen zoals Van der V. claimde, maar de helft.

Nadat vorig jaar zomer bekend was geworden waar Van der V. woonde, organiseerden buurtbewoners een demonstratie. Pogingen om een andere woning voor Van der V. te vinden liepen op niets uit. Het kinderdagverblijf maakte daarop bekend te willen verhuizen.

Het is nog niet duidelijk of de gemeente Amersfoort wel of niet in hoger beroep gaat. Burgemeester Bolsius laat in een brief aan de gemeenteraad weten de uitspraak te bestuderen. Voor zover bekend woont Van der V. nog steeds in Amersfoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl