Een agent bewaakt de ingang van de beroofde Hatton Garden Safe Deposit
NOS Nieuws

'Buit juwelenroof Londen bedraagt miljoenen'

De buit bij de grote juwelenroof in Londen afgelopen paasweekend bedraagt waarschijnlijk miljoenen euro's. Dat schatten Britse media die hebben gesproken met eigenaren van de opengebroken kluisjes en bronnen rond het onderzoek.

De inbraak in Hatton Garden Safe Deposit in het juwelendistrict van Londen werd dinsdagochtend ontdekt. De dieven zijn waarschijnlijk vlak voor het paasweekend binnengekomen en hebben vier dagen de tijd gehad om de kluisjes open te breken.

Blauwe diamant

In totaal waren er 600 bewaarplaatsen in de centrale kluis, de dieven hebben 300 kluisjes opengebroken. De kluisjes werden vooral gebruikt door handelaren in diamanten en edelmetalen. In veel kluisjes zaten juwelen of diamanten. In een van de kluisjes zou zelfs een blauwe diamant hebben gezeten die bijna 700.000 euro waard is.

De dieven zijn waarschijnlijk binnengekomen door af te dalen via de liftschacht van het bedrijf in hartje Londen. Daarna hebben ze zich met zware apparatuur toegang verschaft tot de grote kluis.

275 miljoen euro

Het alarm is kort afgegaan, maar een bewaker heeft alleen de buitenkant van de kluis gecontroleerd en is niet naar binnengegaan, melden Britse media. Volgens een van de mensen die een kluisje bij het bedrijf huurde, heeft hij aan de bewaker gevraagd waarom die niet binnen is gaan kijken. Die zou hebben geantwoord: "daar verdien ik niet genoeg voor".

De politie is nog steeds bezig met onderzoek om de omvang van de diefstal vast te stellen. De krant Daily Mail spreekt van een buit die misschien wel 275 miljoen euro bedraagt.

Eerdere inbraken

Volgens sommigen zal de grootte van de buit nooit helemaal duidelijk worden. Veel eigenaren van de kluisjes zouden namelijk liever niet willen dat bekend wordt wat ze in de kluisjes bewaarden.

In 2003 was Hatton Garden Safe Deposit ook al eens het doelwit van inbrekers. Toen namen dieven voor 2 miljoen euro aan onder meer juwelen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl