NOS Nieuws

Sheriff Coltrane uit Dukes of Hazzard overleden

  • Fan site
    Rosco P. Coltrane
  • EPA
    Acteur James Best met fans bij een Dukes of Hazzard-reünie in 2013

Acteur James Best is gisteravond op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend door zijn rol van Rosco P. Coltrane, de sheriff in de tv-serie Dukes of Hazzard.

De Amerikaan speelde in de jaren veertig zijn eerste rollen, eerst op het podium en later in films en tv-series. Zijn grote doorbraak kwam in 1979, toen hij sheriff Coltrane ging spelen in Dukes of Hazzard. Die serie was enorm populair en werd in Nederland door de AVRO uitgezonden.

Achtervolgingen

Dukes of Hazzard speelt op het platteland van Georgia, in Hazzard County.

Best is in de serie, die tot 1985 liep, een sullige sheriff die samen met de corrupte bestuurder Boss Hogg altijd op jacht is naar de neven Bo en Luke Duke. De sheriff kreeg ze nooit te pakken en achtervolgingen van de General Lee, de snelle auto van de Duke-neven, draaien er vaak op uit dat Coltrane zijn politie-auto in de prak rijdt.

Best viel in de serie op door de nadrukkelijke manier waarop hij de naam van zijn karakter uitspreekt: "I am sheriff Rosco P. Coltrane", en zijn besmuikte lachen.

Longontsteking

Na het stoppen van de serie speelt James Best niet veel meer. Zijn laatste rol speelde hij in 2013, in de film 'The sweeter side of life'.

Best stierf na een kort ziekbed in de stad Hickory, in de staat North Carolina. Hij had een longontsteking opgelopen en kampte met complicaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl