Lagere straf voor Hooijmaijers
Ex-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers (53) is door het gerechtshof in Amsterdam tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. In eerste instantie was hij door de rechtbank van Haarlem tot drie jaar veroordeeld. Zowel Hooijmaijers als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.
Op meerdere punten waarop de rechtbank Hooijmaijers schuldig had bevonden, kwam het hof tot vrijspraak. Toch bleven er volgens het hof nog elf gevallen van omkoping over en dertien gevallen van valsheid in geschrifte. Ook heeft hij 276.000 euro witgewassen.
Het hof liet ook meewegen dat de strafzaak desastreus voor Hooijmaijers en zijn gezin is geweest. Mede daarom viel de straf lager uit dan bij de rechtbank. Hij was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.
Gedeputeerde
De zaak draaide om de gedragingen van Hooijmaijers tussen 2005 en 2009, toen hij voor de VVD in Noord-Holland gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën was. In die periode gaf hij vastgoedbedrijven, grondbezitters en projectontwikkelaars zakelijke adviezen in ruil voor geld.
Dat geld kwam via allerlei constructies bij Hooijmaijers terecht, onder meer via een bevriende makelaar en een bedrijf van zijn vrouw. Volgens berekeningen van het OM was met de corruptie in totaal 1 miljoen euro gemoeid.
Ritselaar
Hooijmaijers ziet zichzelf als een "regelaar"en "ritselaar", maar bestrijdt dat hij dingen deed die niet mogen. Dat hij vervolgd werd, is volgens hem de schuld van toenmalige politieke vijanden: de PvdA'ers Wouter Bos (vice-premier) en Guusje ter Horst (minister van Binnenlandse Zaken).
Het OM ging in hoger beroep, omdat Hooijmaijers volhield dat hij onschuldig is en omdat hij voor vijf ten laste gelegde feiten ten onrechte vrijgesproken zou zijn.
Vrijspraak
Hooijmaijers vrouw gaat opnieuw vrijuit. Het OM had in hoger beroep een celstraf van drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur tegen haar geëist.
Het hof achtte medeplichtigheid van makelaar Anton van de K. wel bewezen en veroordeelde hem tot drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Dat is in overeenstemming met de eis van het OM. De rechtbank had hem een werkstraf van 180 uur opgelegd.