De spelers van Ajax en Utrecht voor de wedstrijd afgelopen zondag.
NOS Nieuws

Stichting doet aangifte tegen FC Utrecht

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) doet aangifte tegen FC Utrecht. Zondag waren tijdens de competitiewedstrijd tegen Ajax antisemitische spreekkoren te horen. Ze kwamen van een deel van de harde kern van de voetbalclub.

Spreekkoren op de Bunnikside tijdens FC Utrecht - Ajax

BAN wil dat het Openbaar Ministerie de voetbalclub strafrechtelijk vervolgt. FC Utrecht is volgens de advocaat van de stichting schuldig, omdat de club er niks aan heeft gedaan om de spreekkoren te stoppen.

Woordvoerder Hans Knoop: "Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen. Als dat niet had gewerkt, had in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd gestaakt moeten worden."

Vier jaar geleden won BAN nog een kort geding tegen ADO. De club uit Den Haag moest van de rechter onmiddellijk ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren te horen zijn. De stichting probeerde ook de KNVB zover te krijgen dat er elke keer moest worden opgetreden als het woord "Jood" te horen was, maar zover wilde de rechter niet gaan.

KNVB

De KNVB noemt de spreekkoren verwerpelijk en weerzinwekkend. De voetbalbond verzamelt informatie over de wedstrijd en zal dat aanbieden aan de aanklager betaald voetbal.

FC Utrecht zegt tegen Het Parool dat de club bekijkt of er moet worden opgetreden. "Mocht blijken dat bij een wedstrijd onregelmatigheden zoals kwetsende spreekkoren worden vastgesteld, dan zal de club volgens het protocol onderzoek doen, passend reageren en optreden," zegt een woordvoerder tegen de krant.

Ook Ajax is duidelijk. Volgens een woordvoerder moet het voor iedereen duidelijk zijn dat de spreekkoren veel te ver gaan.

Voetbalcommentator Mark van Rijswijk van FOX bood op Twitter zijn excuses aan dat hij de leuzen van de Utrecht-fans niet had gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl