Franse commando's helpen Rijke bij het uitstappen uit een helikopter
NOS Nieuws

Tijdstip van terugkeer Sjaak Rijke nog onbekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht op zijn vroegst vanmiddag te kunnen zeggen wanneer Sjaak Rijke terugkomt naar Nederland. Rijke is nu nog in Mali. Hij wordt medisch onderzocht en herenigd met zijn vrouw Tilly. Zij zagen elkaar voor het laatst in 2011 in Timboektoe, net voordat hij werd ontvoerd.

Waarschijnlijk vliegt Rijke vanuit de hoofdstad Bamako naar Europa. Mogelijk maakt hij nog een tussenstop in Frankrijk voordat hij naar Nederland komt. Ook op welk vliegveld hij landt, is nog niet bekend. Het ministerie hoopt ook daar vanmiddag duidelijkheid over te geven.

Welkomst

Op verschillende plaatsen wordt over een feestelijk welkom nagedacht. Rijke en zijn vrouw wonen in Woerden. De gemeente overlegt met de familie of Rijke en zijn vrouw een groot welkom op prijs stellen.

Ook NS-personeel maakt plannen voor een ontvangst, op Schiphol of eventueel een ander vliegveld. Rijke is treinmachinist. Ook de NS overlegt nog met de familie of Rijke zo'n ontvangst wel wil.

Geen toeval

Verschillende woordvoerders van het Franse leger hebben de woorden van president Hollande tegengesproken dat de troepen die Rijke bevrijdden niet wisten dat er in het terroristenkamp iemand werd vastgehouden. Hollande zei dat Rijke bij toeval is bevrijd.

Volgens de militairen was door verschillende inlichtingendiensten vastgesteld dat in het uiterst geïsoleerde kamp, midden in de woestijn, een gegijzelde werd vastgehouden. Ze wisten alleen niet wie.

Trektocht

Rijke werd in november 2011 in de Malinese stad Timboektoe ontvoerd. Hij maakte met zijn vrouw een trektocht per auto door de Sahara en reisde ook door Noord-Mali, ondanks een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Na bijna drieënhalf jaar kwam gisteren een eind aan zijn ontvoering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl