De dag na de verkiezingen waren er te weinig Kamerleden
NOS Nieuws

Tweede Kamer krijgt elektronische presentielijst

Kamerleden hoeven binnenkort niet meer de presentielijst te tekenen voor een vergadering. Als ze hun pasje gebruiken om het Kamergebouw binnen te komen, worden ze automatisch geregistreerd als aanwezig.

Kamervoorzitter Van Miltenburg zei op BNR Nieuwsradio dat het dan veel makkelijker wordt om vast te stellen of er voldoende Kamerleden binnen zijn om de vergadering te kunnen beginnen. Voor een vergadering is een zogeheten quorum nodig. Dat wil zeggen dat minimaal 76 leden de presentielijst hebben getekend.

Tijdrovend

Nu is het zo dat niet bij alle ingangen van de Tweede Kamer een presentielijst ligt, dus Kamerleden kunnen het gebouw binnen zijn gekomen zonder te tekenen. Ook is het tijdrovend om de verschillende lijsten samen te voegen.

Van Miltenburg beklemtoonde nog eens dat Kamerleden geen vergoeding krijgen wanneer ze de presentielijst getekend hebben. Dat is wel zo in het Europees Parlement en dat leidt nog wel eens tot misbruik.

Als er niet genoeg Kamerleden zijn, moet een vergadering worden uitgesteld. Dat gebeurde onder meer vorige maand de dag na de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl