NOS Nieuws

Sea Shepherd redt bemanning van opgejaagd schip

Sea Shepherd schiet 'vijand' te hulp

De milieuorganisatie Sea Shepherd achtervolgde met twee schepen vier maanden lang een schip op verdenking van illegale visserij. Zondag moesten de activisten de bemanning voor de westkust van Afrika plotseling te hulp schieten.

Ze ontvingen een noodoproep van het schip, dat zou zijn aangevaren door een vrachtschip en was lekgeslagen. De bemanning moest het zinkende schip verlaten.

De schepen van Sea Shepherd verleenden volgens de internationale wetten op zee hulp aan de opvarenden. Ze pikten hen op, terwijl het vissersschip in de golven van de oceaan verdween.

Crimineel kartel

Volgens Sea Shepherd is het vrijwel zeker dat het schip moedwillig tot zinken is gebracht. Een van de hoofdtechnici van de milieuorganisatie, die aan boord is geweest, zag dat de tussenschotten in het ruim niet waren gesloten. Wanneer een schip water maakt, mag worden verwacht dat deze worden gesloten, stelt Sea Shepherd.

Volgens directeur Geert Fons van Sea Shepherd hoorde het schip bij een Spaans crimineel kartel dat zich bezighoudt met illegale vishandel. "Daarin gaan miljoenen om", zegt Fons. "We hebben het schip steeds op de voet gevolgd en wat we deden overlegd met de autoriteiten, onder meer in Nederland. Interpol is blij met ons, want dat heeft geen zeggenschap in deze wateren."

Bewijs vernietigd

De Nigeriaanse overheid had het schip recentelijk de registratie ontnomen. Daarmee was het schip officieel stateloos geworden. "De opvarenden konden nu nergens meer heen en aan boord waren ze echt in paniek. Dus ze hebben met opzet alle bewijs vernietigd", zegt Fons.

De vissers zijn overgedragen aan de autoriteiten van het eiland Sao Tomé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl