Paaltjes in Bilbao
NOS WielrennenAangepast

Baskische paaltjes leiden tot protest peloton

De tweede etappe van de Ronde van Baskenland is met vijf minuten vertraging begonnen vanwege een protest van de renners. Het peloton weigerde op tijd te vertrekken uit onvrede met de organisatie, die volgens de renners verantwoordelijk is voor een grote valpartij in de slotfase van de eerste etappe.

BMC-renner Peter Stetina liep onder meer een gebroken knieschijf op, Adam Yates brak een vinger, bij Nicolas Edet werd een sleutelbeenbreuk geconstateerd en ook Sergio Pardilla kwam niet ongeschonden uit de strijd.

De valpartij en de volle ziekenboeg waren een gevolg van twee smalle groene paaltjes op de weg, die in de finale van de eerste etappe door een groot deel van het peloton over het hoofd werden gezien. Ondanks een grote oranje pylon erbovenop.

"Je gaat er in volle sprint niet vanuit dat deze obstakels op de weg staan", zei Stetina. De Amerikaan was één van de twaalf renners die met hoge snelheid tegen het asfalt kwakten. "Ik had geen tijd meer om te reageren of te remmen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Wachten tot er doden vallen?"

BMC-ploegleider Yvon Ledanois was niet te spreken over de organisatie. "Die paaltjes stonden aan het einde van een afdaling, er werd toen 80 kilometer per uur gereden. Er liggen jongens in het ziekenhuis. Waarop wachten de organisatoren? Totdat er doden vallen? Is het daarop wachten voordat de reglementen worden veranderd? Wanneer wordt de gezondheid van de renners vooropgesteld?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl