NOS Voetbal

PEC Zwolle droomt al stiekem van nieuw bekersucces

PEC Zwolle droomt al stiekem van finale

De mooiste dag uit de geschiedenis van PEC Zwolle is alweer bijna een jaar geleden. Maar het noemen van de KNVB-bekerfinale zorgt nog altijd voor pretoogjes bij de betrokkenen. Dinsdag hoopt PEC de laatste horde te nemen voor een nieuwe finale. In Enschede wacht de halve eindstrijd tegen FC Twente.

Trainer Ron Jans geeft toe dat hij nog heel vaak terugdenkt aan 20 april 2014, de dag dat PEC Zwolle de KNVB-beker won door Ajax met 5-1 te verslaan. "Iemand vroeg me toen na de wedstrijd: is dit het hoogtepunt uit je carrière? Dat wist ik toen nog niet. Maar een dag later en elke dag daarna wel. Het is absoluut het hoogtepunt geweest. Niet alleen omdat je iets wint, maar omdat iedereen van het team gewoon top was in die wedstrijd. En dan 5-1. Dat gebeurt nooit weer."

Alles uit de kast

Toch is PEC nog maar één wedstrijd verwijderd van een nieuwe bekerfinale. Om de ploeg optimaal voor te bereiden op de strijd tegen FC Twente heeft Jans zelfs een besloten training ingelast. Voor het eerst in de clubhistorie van PEC Zwolle. "We gooien alles uit de kast. Uiteindelijk win je de wedstrijd daar niet mee, maar het zijn wel details die net weer wat kunnen prikkelen waardoor je in de juiste gemoedstoestand komt", stelt Jans.

PEC Zwolle kende afgelopen weekeinde een goede generale met een 1-0 overwinning op Willem II, waardoor de play-offtickets voor Europees voetbal zo goed als klaar liggen. Tegenstander FC Twente kreeg thuis een pak slaag van PSV. "Ik denk dat het wel lekkerder is als je met 1-0 wint dan dat je thuis met 0-5 verliest", weet Jans. "Maar ik verwacht een totaal ander elftal dinsdag bij FC Twente."

Dromen van Groningen

Jans vreest dinsdag vooral de invloed van het uitverkochte huis in de Grolsch Veste. "De gevaarlijkste speler van FC Twente is het publiek. Dat staat er echt helemaal achter en beseft donders goed dat die jongens hulp nodig hebben. Er ligt dus een heel grote druk op scheidsrechter Danny Makkelie. Hij moet zich focussen op wat er allemaal op het veld gebeurt en zich niet te veel door het publiek laten beïnvloeden."

Als PEC de finale weer haalt, is FC Groningen of Excelsior de tegenstander. Droomt Jans al van een eindstrijd tegen Groningen, zijn andere grote liefde? Na enige twijfel duiken de pretoogjes weer op: "Nee, nou ja, eigenlijk wel. Tegen Groningen wel." Jans heeft zelfs al een fantasie: "Er komt een verlenging, dan strafschoppen. De beslissende zevende strafschop wordt benut door Stef Nijland. Dan moet ik voorzitter Hans Nijland troosten en zeggen: Hans, je was er zo dichtbij. Maar dat is echt een droom. Eerst moeten we maar eens zien in die finale te komen."

'Die beker blijft altijd staan'

De wereld draaide om Zwolle

Ook Bram van Polen, zaterdag matchwinnaar tegen Willem II, kan een brede glimlach niet onderdrukken als hij aan de finale van vorig jaar denkt. De verdediger was goed voor de vijfde goal tegen Ajax. Het is een gevoel dat hij in de aanloop naar de halve finale ook deelt met de nieuwe spelers bij PEC, die het hoogtepunt uit de clubhistorie niet hebben meegemaakt.

"De nieuwe jongens hebben gehoord hoe mooi onze ervaring was en wat voor feest het was hier in Zwolle. Heel Zwolle stond op zijn kop. Het leek of het voetbal uit heel de wereld een paar dagen alleen om Zwolle draaide. Voor ons gevoel dan, het slaat nergens op natuurlijk."

Van Polen realiseert zich dat PEC de statistieken tegen heeft. "Dit seizoen hebben we twee keer verloren, de voorgaande vier edities waren allemaal gelijke spelen", weet Van Polen. "Ik denk dat de vorm van de dag de doorslag zal geven. Zij zijn niet in grootse vorm, maar wij op het moment ook niet. Voor hun is het de laatste kans op Europees voetbal, dus ze zullen er vol voor gaan."

Van Polen: stiekem al met hoofd in De Kuip

Brama: niet naar een gek land

Voor Wout Brama is het duel met FC Twente van dinsdag 'dubbel speciaal'. De middenvelder speelde van 2005 tot 2014 bij de Tukkers. "Het geeft wat extra's. Het is mijn oude club, waarvoor ik nog veel liefde ken. Ik ken heel veel mensen bij de club, van spelers tot kantoorpersoneel."

Bij PEC Zwolle is het zijn eerste seizoen, en de kans is groot dat het ook tegelijk zijn laatste is. Brama heeft een aanbod tot contractverlenging van de club afgeslagen en een tegenbod gedaan, dat niet door PEC is geaccepteerd. Wacht voor hem nu het buitenland?

"Zover is het nog niet. Ik wil het wel heel graag meemaken in mijn carrière, dat heb ik ook uitgesproken. Dat wordt dan soms een beetje tegen je gebruikt", zegt Brama. "Het moet wel ook bij mijn plaatje passen. Ik ga niet koste wat het kost zomaar weg. Ik ga niet naar een gekke competitie of een gek land of een gekke stad. Dat lijkt me helemaal niks."

Duel met FC Twente is voor Brama 'dubbel speciaal'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl