Het blad heeft het verhaal ingetrokken en excuses gemaakt
NOS Nieuws

Rolling Stone aangeklaagd na verzonnen groepsverkrachting

Een studentenvereniging van de Universiteit van Virginia klaagt het blad Rolling Stone aan voor het publiceren van een verzonnen verhaal over een groepsverkrachting. Volgens het zogenaamde slachtoffer waren zeven leden van het dispuut Phi Kappa Psi daarbij betrokken. Rolling Stone heeft dit weekend het verhaal ingetrokken en zijn excuses aangeboden.

Het gewraakte artikel werd vorig jaar november gepubliceerd in Rolling Stone. Een eerstejaarsstudente vertelde daarin dat ze in 2012 het slachtoffer was geworden van een groepsverkrachting na een zware drinkpartij in het huis van de studentenvereniging. Haar verhaal illustreerde een artikel over seksueel geweld op campussen in de Verenigde Staten en baarde veel opzien in Amerika.

Al snel rezen er vragen. Zo was het blad niet op zoek gegaan naar de zeven mannen die zouden hebben deelgenomen aan de groepsverkrachting om hen te vragen om wederhoor. Ook vond de politie geen bewijs dat de verkrachting had plaatsgevonden.

Onderzoek

Naar aanleiding van alle kritiek vroeg Rolling Stone de prestigieuze Columbia School of Journalism de kwestie te onderzoeken. Het onderzoek van vier maanden werd geleid door hoogleraar en journalist Steve Coll, die twee keer de Pulitzer Prize heeft gewonnen.

Coll is tot de conclusie gekomen dat het verhaal over de groepsverkrachting een journalistieke blunder is die voorkomen had kunnen worden. Zo heeft het blad verzuimd om diepgaand onderzoek te doen, de feiten deugden niet, er is geen goede eindredactie geweest en ook de hoofdredactie heeft gefaald. Verslaggever Sabrina Rubin Erderly zou bovendien te veel ruimte hebben geboden aan het zogenaamde slachtoffer om haar verhaal te doen.

Onderzoeker Steve Coll vindt ook dat mensen door deze publicatie het idee hebben kunnen krijgen dat veel vrouwen verkrachtingen verzinnen.

'Eenmalige fout'

De hoofdredactie van Rolling Stone zegt het te betreuren dat slachtoffers van seksueel geweld het door het artikel misschien moeilijker vinden om aangifte doen. Het blad is overigens niet van plan de verslaggever te ontslaan, omdat het zou gaan om een eenmalige fout.

Aanklacht

Volgens de voorzitter van de afdeling Virginia van het studentendispuut Phi Kappa Psi heeft de valse beschuldiging de vereniging veel schade toegebracht. Daarom is besloten Rolling Stone voor de rechter te slepen.

De leden zijn door de universiteit lange tijd geweerd van sociale bijeenkomsten. Ook mochten ze zelf geen activiteiten organiseren. Het artikel is bovendien gelezen door miljoenen mensen, er zijn leden uit de vereniging gezet en het pand van Phi Kappa Psi op het terrein van de Universiteit van Virginia is verschillende keren beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl