Deze foto van de aanklager werd verspreid door de linkse beweging die hem gijzelde
NOS Nieuws

Turkije blokkeert sociale media vanwege gijzelingsdrama

Justitie in Turkije heeft websites als Twitter, YouTube en Facebook laten blokkeren. De reden is de berichtgeving via die kanalen over de gijzeling van een aanklager in Istanbul, melden diverse bronnen in Turkije.

Op de media was een dringend beroep gedaan om niet over de gijzeling te berichten, maar niet iedereen hield zich daaraan. Zo werden foto's gepubliceerd van het incident, dat uiteindelijk het leven kostte aan de gegijzelde en twee gijzelnemers.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester gaat het blokkeren van individuele berichten te traag. "Dus dan maar de hele sites platleggen, is de redenatie." Via veel providers werken Twitter, YouTube en Facebook al niet meer. Zelf kan Waagmeester nog wel twitteren.

Sommige providers in Turkije hebben toegegeven dat ze op verzoek van de overheid de sites al hebben geblokkeerd. Ze krijgen veel klachten van klanten die niet meer op sociale media kunnen komen.

Een internetprovider zegt tegen de Daily Hürriyet dat in de loop van de dag alle providers zullen overgaan tot het blokkeren van de sites. Volgens de krant staat in officiële papieren dat in totaal 166 websites worden geblokkeerd. Ze hebben allemaal foto's van de gijzeling gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl