Godwin Attram (midden) in het shirt van Ghana in 2006
NOS Voetbal

De Visser en Attram: als vader en zoon

In zijn biografie ‘Voetbal als Medicijn’ gaat de inmiddels 80-jarige legendarische voetbalscout Piet de Visser uitgebreid in op een van zijn ontdekkingen. Een tiener die hij ontdekte in Ghana en voor wie hij een gouden toekomst zag weggelegd, om te beginnen bij PSV. Had hij nu maar een geldig geboortebewijs gehad, deze Godwin Attram. Dan waren de autoriteiten niet dwars gaan liggen. Het liep anders. Desondanks is de band tussen de voetballer en zijn ontdekker onverwoestbaar.

Het was halverwege de jaren negentig dat De Visser een tip kreeg. Bij de club Great Olympics in Ghana zou een groot talent rondlopen. De scout, befaamd om zijn netwerk in Afrika en Zuid-Amerika, ging kijken bij een wedstrijd en was snel overtuigd. "Hij was 16 jaar, maakte een formidabele goal, had dribbels. Hij werd daar wel Platini genoemd. Ik dacht: die moet ik hebben."

Attram 'did his magic'

De Visser wendde zich tot PSV-voorzitter Van Raaij. Die zat enigszins in de rats omdat de jeugdploeg op het punt van degraderen stond. "Van Raaij was bang dat als de jeugd degradeerde, PSV nooit meer topspelers als Robben zou krijgen. Ik zeg: Harry, ik heb een oplossing. Attram halen!" Attram kwam, zag en overwon. Of zoals de Ghanees zelf zegt: "I did my magic". In zijn eerste wedstrijden bij de PSV-jeugd toonde hij zich een doelpuntenmachine. Het enthousiasme was groot in Eindhoven, waar al vergelijkingen getrokken werden met Romario en Ronaldo.

Einde aan het sprookje

Na zijn succesvolle entree kreeg Attram een profcontract bij PSV. En daarmee eindigt meteen ook het sprookje in Eindhoven. Er waren problemen met de autoriteiten, met de douane. “Er was het idee dat ze de jongens moesten controleren op leeftijd." Het was de tijd waarin gediscussieerd werd over Afrikaanse spelers die ouder zouden zijn dan in hun paspoort vermeld stond. Om die reden moest Attram een deugdelijk geboortebewijs overleggen. Dat had hij niet. Hij mocht het land niet meer in.

Attram zocht, gesteund door De Visser, zijn heil in Denemarken en later in het Midden-Oosten. "Daar heeft hij goed geld verdiend." Maar de gedroomde carrière, waarin de Ghanees zou schitteren voor Europese topclubs, kwam er niet. Inmiddels heeft Godwin Attram op 34-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière beëindigd.

Godson De Visser Attram

Met Piet de Visser heeft Attram altijd contact gehouden. Of zoals het in de biografie staat omschreven: Ze bellen elkaar dagelijks, ze koesteren elkaar, ze houden van elkaar. De Ghanees en de Zeeuw. Attram noemt De Visser steevast ‘the old man’, hij beschouwt de scout als zijn voetbalvader. De Visser op zijn beurt omschrijft Attram als zijn zoon. Het gaat zover dat Attram zijn eerste kind naar zijn ontdekker heeft vernoemd. "Nee, niet Piet. Hij heet Godson De Visser Attram", zegt De Visser.

De twee spannen zich gezamenlijk in voor het goede doel, een voetbalacademie in Ghana. Compleet met hotel, school en medisch centrum. "Het is bedoeld voor de jongens van de straat die geen kans hebben", aldus De Visser. Zie het als de nalatenschap van De Visser. Attram hoopt dat zijn voetbalvader de voltooiing van het project nog kan meemaken: "It is his dream. And his dream must be fulfilled."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl