Een man bidt voor de Australiërs
NOS Nieuws

Beroep ter dood veroordeelde Australiërs afgewezen

Een Indonesische rechter heeft het hoger beroep afgewezen van de twee Australiërs die in het land in een dodencel zitten. Hun advocaat heeft nu aangekondigd naar het constitutionele hof te stappen.

Een gratieverzoek van Andrew Chan en Myuran Sukumaran was al eerder afgewezen. Ze waren in beroep gegaan tegen die beslissing in een poging een nieuwe rechtszaak te krijgen. De Australiërs wilden dat president Joko Widodo gehoord werd door de rechter. Ook dat verzoek is nu afgewezen.

Door de stap naar het constitutionele hof is de hoop voor de Australiërs echter nog niet vervlogen, zegt NOS-correspondent Michel Maas. "President Widodo heeft gezegd alle aangespannen procedures zorgvuldig te willen doorlopen."

Volgens Maas lijkt er een verandering te zijn in de overtuiging van Widodo. "De indruk was sterk dat de executie zeer snel zou plaatsvinden, maar nu blijkt er toch steeds uitstel mogelijk te zijn."

Internationale kritiek

De twee Australiërs horen bij een groep van negen buitenlanders die ter dood zijn veroordeeld vanwege drugssmokkel. De autoriteiten willen hen tegelijk voor een vuurpeloton zetten. De executie is al een aantal keer uitgesteld, onder meer vanwege de nieuwe rechtszaak die de Australiërs probeerden te beginnen.

Er is veel internationale kritiek op Indonesië vanwege de doodvonnissen. Indonesië voltrekt sinds 2013 weer doodstraffen; in de vier jaar ervoor was de doodstraf opgeschort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl