NOS Nieuws

Wel begraven maar nog niet overleden

Gemeente-ambtenaren willen dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de regels aanpast rond overlijdensgevallen in het buitenland. Nu ontstaan er soms problemen als iemand in het buitenland overlijdt, zei een woordvoerder in Reporter Radio.

Het transport van het lichaam en de begrafenis kunnen eenvoudig geregeld worden, maar voor het officieel registreren van het overlijden moet in het land waar de persoon is overleden aangifte worden gedaan. Niet in alle landen krijg je dan meteen een definitieve overlijdensakte mee.

Zolang zo'n akte er niet is, wordt de overledene niet als zodanig geregistreerd bij de burgerlijke stand in Nederland. Dat kan problemen opleveren. Zo komt het voor dat nabestaanden rekeningen blijven binnenkrijgen van de overledene. Ze moeten dan bewijzen dat iemand echt is overleden en dat is vaak lastig.

Onmogelijk

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken wil dat er een einde komt aan deze "bureaucratische rompslomp" omdat het voor een gemeente vaak al duidelijk is dat iemand is overleden, omdat die toestemming heeft gegeven voor de begrafenis of crematie.

Ook in de Tweede Kamer zijn er vragen over gesteld door D66-Kamerlid Schouw. "Het kan niet zo zijn dat het onmogelijk is voor de nabestaanden om de overledenen ook daadwerkelijk als overledene in de basisregistratie op te laten nemen. Met alle gevolgen van dien", zei hij.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken hoeft de wet niet te worden aangepast. "Ik denk dat het mogelijk is om gemeenten een aanwijzing te geven om ze te vertellen hoe ze moeten handelen, zodat dit soort pijnlijke situaties niet meer hoeven voor te komen", zei een woordvoerder in Reporter Radio.

Jaarlijks overlijden ongeveer 1600 Nederlanders in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl