NOS Nieuws

Prins Harry stunt met 70 jaar oude Spitfire

Het Britse koningshuis heeft een video op YouTube gezet van een stunt van prins Harry in een Spitfire. In het bijna zeventig jaar oude vliegtuig en met 400 kilometer per uur maakt hij een looping boven Het Kanaal.

Vlak voor de manoeuvre waarschuwt de instructeur die het vliegtuig bestuurt dat de g-krachten zullen toenemen. "Ik ben benieuwd hoe mijn gezicht eruit zal zien", reageert Harry. Hij neemt later ook zelf nog even de stuurknuppel over.

Juichen

De prins genoot duidelijk van de vlucht: hij juicht meerdere keren en steekt beide duimen in de lucht na de looping. Weer op de grond zegt hij: "Dit was mijn eerste landing in een Spitfire. Het ging best goed. Jammer dat het voorbij is."

Er werden 21.000 Spitfires gebouwd om Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog te beschermen tegen Hitlers Luftwaffe. Daarvan zijn er nu nog zo'n 35 over. Er bestaan nog slechts zes modellen met plek voor twee piloten, die stammen uit de Koude Oorlog.

Goed doel

De video werd al in augustus opgenomen, maar is nu vrijgegeven voor een liefdadigheidsproject van de prins. Voor gewonde militairen financiert zijn Endeavour-stichting een pilotenopleiding in de klassieke jachtvliegtuigen.

De eerste twee deelnemers zijn al bezig met hun opleiding. Het gaat om een 27-jarige soldaat die gewond raakte in Afghanistan en een RAF-piloot die een been verloor bij een motorongeluk. De twee hopen later dit jaar mee te vliegen tijdens de 75ste verjaardag van het einde van de Battle of Britain.

Harry heeft ervaring als gevechtspiloot: hij werd als piloot van een Apache-helikopter uitgezonden naar Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl