NOS Nieuws

Paus wil einde aan krijgsgeweld

Sombere "Urbi et Orbi" van de paus

Paus Franciscus heeft op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad de jaarlijkse paaszegen urbi et orbi (voor stad en wereld) uitgesproken. In een sombere toespraak stond hij uitgebreid stil bij gewelddadige conflicten in onder meer Syrië, Irak, Libië en Nigeria.

"We vragen vrede voor deze landen", zei de paus. "Het wapengekletter moet stoppen en de vrede moet worden hersteld. De internationale gemeenschap moet niet passief blijven." Ook zei Franciscus dat de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen moeten worden hervat.

De paus vroeg om aandacht voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de universiteit in Kenia van deze week. Ook sprak hij zijn tevredenheid uit over de overeenkomst die in Lausanne werd bereikt over het atoomprogramma van Iran.

Smakelijk eten

De paus bedankte Nederland voor de bloemen die werden gebruikt voor de paasviering op het Sint-Pietersplein. Daarna wenste hij de hele wereld een zalig Pasen en sloot hij af door iedereen een smakelijke paaslunch toe te wensen.

Op het Sint-Pietersplein hadden zich tienduizenden gelovigen verzameld om naar de paus te luisteren. Het had de hele ochtend geregend, maar bij de toespraak van de paus was het droog. Wel waren er door het slechte weer veel minder mensen naar Vaticaanstad gekomen dan normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl