NOS Nieuws

Nederland poldert vluchtelingenkamp Zuid-Sudan in

  • Bruce Spires (Danish Refugee Council)
    De drooglegging vermindert de kans op ziektes als diarree en cholera
  • Bruce Spires (Danish Refugee Council)
    In Bentiu leven ruim 50.000 vluchtelingen in een moerasgebied van zo'n 70 hectare
  • Vincenzo Buccheri (IOM)
    Ploumen spreekt van een enorm project op een moeilijke plek, in oorlogsgebied
  • Bruce Spires (Danish Refugee Council)
    Vorig jaar liep het kamp tijdens de regentijd onder water, dus ook de wc’s, de schooltjes en het ziekenhuis

Nederland helpt bij de inpoldering van een vluchtelingenkamp in Zuid-Sudan. Tienduizenden vluchtelingen bij de stad Bentiu zullen daardoor droge voeten houden tijdens het naderende regenseizoen.

Normaal gesproken verandert het kamp tijdens de regentijd in een grote modderpoel waardoor de barre leefomstandigheden nog verder verslechteren. Om dat dit jaar te voorkomen, heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zo'n 5 miljoen euro geïnvesteerd in de aanleg van sloten, kanalen en afvoerpompen.

Ziekenhuis

In de noordelijke stad Bentiu leven ruim 50.000 vluchtelingen in een moerasgebied van zo'n 70 hectare. Vorig jaar liep het kamp tijdens de regentijd onder water, dus ook de wc’s, de schooltjes en het ziekenhuis.

Ploumen bracht in het najaar een bezoek aan het kamp. Een team van waterbouwkundigen heeft daarna een plan van aanpak gemaakt onder leiding van ingenieursbureau Grontmij. De totale kosten van het plan zijn ongeveer 20 miljoen euro. Andere financiers zijn de Verenigde Naties, de Europese Unie en Zwitserland.

Ploumen noemt de inpoldering in Zuid-Sudan "een mooi voorbeeld van de meerwaarde van Nederlandse kennis en kunde". Volgens de bewindsvrouw is de aanpak natuurlijk allereerst belangrijk voor de vluchtelingen zelf. "En tegelijkertijd laat het zien hoezeer onze ondernemingen en kennisinstituten ook bij noodhulp een belangrijke rol kunnen spelen."

Oorlogsgebied

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Zuid-Sudan in december 2013 is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. Dat gebeurde ook na beschietingen in Bentiu. Een groot deel van de inwoners heeft bescherming gezocht op een nabijgelegen VN-terrein, maar dat is dus niet berekend op de opvang van vluchtelingen.

De minister spreekt van een enorm project op een moeilijke plek, in oorlogsgebied. Het gaat volgens de bewindsvrouw niet alleen om het voorkomen van wateroverlast. Ook de kans op ziektes als diarree en cholera worden door de drooglegging een stuk kleiner. "De omstandigheden van de mensen blijven zwaar, maar de leefbaarheid wordt wel verbeterd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl