NOS NieuwsAangepast

Dik pak sneeuw hindert verkeer

De treinen rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht rijden niet meer volgens de dienstregeling. De Nederlandse Spoorwegen hebben het schema losgelaten vanwege de sneeuwoverlast.

Het belangrijkste doel van de NS en spoorbeheerder ProRail is dat er overal in het land treinen blijven rijden. De problemen in de Randstad ontstonden toen er in korte tijd een dik pak sneeuw viel.

Honderden spoorwegmedewerkers staan op cruciale plekken klaar om problemen op het spoor snel te verhelpen, zodat de vertraging beperkt blijft. In de loop van het jaar is getraind op dit soort noodsituaties en die training lijkt zijn vruchten af te werpen, zegt de NS.

Vliegverkeer

Het winterse weer zorgt ook voor veel problemen in het vliegverkeer. Op Schiphol zijn veldbedden neergezet voor gestrandde reizigers. Zo'n honderd vluchten zijn uitgevallen en de luchthaven verwacht dat er zaterdag in totaal 125 vluchten zullen uitvallen.

Op de luchthaven was rond het middaguur nog maar nauwelijks vliegverkeer mogelijk door de hevige sneeuwval. Aan het eind van de middag waren een startbaan en een landingsbaan vrijgemaakt, zodat er weer beperkt gevlogen kan worden.

Bijkomend probleem is dat ook in andere landen als Duitsland en Frankrijk maar beperkt wordt gevlogen.

Bussen en trams

De sneeuw zorgt ook voor overlast bij het overige verkeer. Automobilisten hebben last van sneeuwbuien die vanuit het westen langzaam over het land trekken. Ook ijzelt het hier en daar.

In Amsterdam zijn de bus- en tramlijnen ontregeld. Bussen rijden stapvoets en trams kunnen op sommige lijnen niet rijden doordat veel wissels door de sneeuw niet goed meer werken. Ook in Den Haag hebben de trams last van de sneeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl