Vrouwen bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Teheran
NOS Nieuws

Iraanse vrouwen mogen de stadions weer in

Vrouwen in de Islamitische Republiek Iran mogen weer naar wedstrijden van mannelijke sporters. Dat heeft de Opperste Veiligheidsraad bekendgemaakt. In eerste instantie kunnen Iraanse vrouwen weer naar volleybalwedstrijden en waarschijnlijk later ook naar voetbal.

"De Opperste Veiligheidsraad is een heel belangrijk orgaan, zoals ook blijkt uit de naam, dus de beslissing mag historisch genoemd worden", zegt correspondent Thomas Erdbrink.

"Het is echt een grote verandering, zeker als het ook voor voetbal geldt. Vrouwen hebben hier de afgelopen 35 jaar geen voetbalwedstrijden mogen bezoeken. Het mocht niet volgens de Iraanse interpretatie van de islam", zegt Erdbrink.

Schoonzusje

"Mijn schoonmoeder en schoonzusje konden het eerst niet geloven. Nu kan ik voetbal kijken, zei mijn schoonzusje." Maar zover is het nog niet. "Het moet wel kloppen natuurlijk", zegt Erdbrink. "Want Iran heeft er ook een handje van om nieuws te brengen en dan weer terug te trekken."

  • AFP
    Een Iraanse voetbalfan in een stadion in Teheran
  • AFP
    Mannen ontvouwen een Iraanse vlag in een stadion in Teheran

Volgens de correspondent is deze beslissing hoopgevend voor de Iraniërs. "Het geeft het gevoel dat er sociale verandering in de lucht hangt. In Iran, waar beide seksen vaak gescheiden worden, zal het invloed hebben op de levens van de mensen."

Maar de Iraniërs willen meer zien, denkt Erdbrink. "Ze willen meer vrijheid op het gebied van internet en andere persoonlijke vrijheden. Ze zijn nu best tevreden, maar ze hopen op meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl