NOS Nieuws

Amerikaan vrij na dertig jaar dodencel

Anthony Hinton na dertig jaar uit dodencel

In de Amerikaanse staat Alabama is een man uit de gevangenis vrijgelaten die er dertig jaar onterecht in zat. Anthony Ray Hinton was 28 jaar toen hij in 1985 werd veroordeeld voor twee moorden in een restaurant in Birmingham die hij niet had gepleegd.

Eerder deze week kwam de openbaar aanklager tot de conclusie dat het enige bewijsmateriaal tegen Hinton niet deugde: de kogels waarmee de moorden destijds werden gepleegd, kwamen niet uit het wapen van Hinton. Dat kwam aan het licht na nieuw forensisch onderzoek.

De inmiddels 58-jarige Hinton haalde na zijn vrijlating stevig uit naar justitie. "Ze hadden gewoon het wapen moeten onderzoeken. Ze denken dat ze boven de wet staan en aan niemand verantwoording verschuldigd zijn. Maar ik heb nieuws voor u: jullie zullen verschijnen voor God."

Onbevoegde wapenexpert

Tijdens het oorspronkelijke proces tegen Hinton dacht zijn advocaat onterecht dat er slechts duizend dollar beschikbaar was voor het inhuren van een wapenexpert. Daardoor verscheen er een man die waarschijnlijk niet bevoegd was of te weinig kennis had van wapens. Juryleden zouden de man hebben uitgelachen toen hij hakkelde bij het beantwoorden van vragen in de rechtszaal.

Antony Ray Hinton na zijn vrijlating

Vorige maand werd in de staat Arizona een vrouw uit een dodencel vrijgelaten. Ook zij zat onterecht vast, voor de moord op haar zoontje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl