Nederlandse militairen in de Afghaanse stad Kunduz in 2011

'Geheim agenten MIVD betaald voor thuisblijven'

Twee agenten van de militaire geheime dienst MIVD hebben van Defensie een afvloeiingsregeling gekregen, op voorwaarde dat ze niks naar buiten brengen over hun werk in Afghanistan en het Midden-Oosten. Dat meldt NRC Handelsblad dat verhoren en stukken uit een rechtszaak ingezien heeft.

De krant zegt dat de regeling die de agenten kregen aangeboden riant was. Zo zouden ze tot hun pensioen volledig salaris doorbetaald krijgen, en zouden ze ook nog eens gepromoveerd zijn. De twee zijn rond de 50 jaar, schrijft NRC.

Verdenking van stelen

De twee agenten zouden in 2007 op non-actief zijn gesteld, omdat zij verdacht werden van het stelen van geld van de geheime dienst. Dat werd echter niet bewezen.

Vijf jaar geleden concludeerde de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten dat het onderzoek onzorgvuldig was gedaan. Toen lag de identiteit van de agenten op straat, waardoor ze niet meer verder konden bij de geheime dienst.

Het nieuws kwam aan het licht tijdens het proces dat oud-informant Ibrahim A. voert tegen de Staat. A. zou in Afghanistan een cruciaal contact zijn geweest van de twee MIVD-agenten en zou vanuit zijn 'safe-house' wapens hebben geregeld voor de Nederlandse militairen.

Het ministerie van Defensie wil de regeling met de MIVD'ers niet bevestigen, omdat de zaak onder de rechter is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl