NOS Nieuws

Olieprijs daalt na nucleaire deal Iran

De nucleaire deal die met Iran is gesloten, heeft meteen een effect gehad op de olieprijs. Die is de afgelopen dagen gedaald. "De markt anticipeert op de mogelijkheid dat de sancties tegen Iran verlicht worden", zegt Hans van Cleef, energie-econoom van ABN Amro.

Als die internationale sancties worden verlicht, of opgeheven, kan Iran weer olie exporteren naar het Westen. "En dat geeft meer ruimte op de markt."

Iran heeft de op vier na grootste olievoorraad van de wereld. Het land produceerde voordat de sancties van kracht werden zo'n 3,5 miljoen vaten per dag. "Op dit moment ligt de capaciteit ruim 1 miljoen vaten per dag lager", zegt Van Cleef. "De Iraanse olie wordt voor een groot deel intern geconsumeerd. De rest wordt geëxporteerd naar Azië, vooral naar China en India."

Gigantische daling

Voordat er sprake was van een akkoord tussen Iran en het Westen was olie al flink goedkoper geworden. "Vorig jaar hebben we een gigantische daling gezien: van 100 dollar naar 45 dollar per vat. Dat kwam door een overaanbod van niet-OPEC-landen, en dan vooral de VS", aldus de econoom. "Die produceren ondanks de lage prijzen gewoon door."

Het nucleaire akkoord met Iran brengt de VS dan ook in een moeilijk parket wat betreft olie. "Aan de ene kant hebben ze de deal met Iran om te voorkomen dat het land een kernwapen krijgt. Maar aan de andere kant wordt de VS geraakt door een lage olieprijs."

Overigens is Iran er nog niet. "Op termijn kunnen ze weer op het oude niveau terechtkomen, maar dat kan wel even duren", denkt Van Cleef. "Over drie tot zes maanden kunnen de Iraniërs de productie weer voor de helft hebben opgeschroefd. En daarna hebben ze nog een half jaar tot een jaar nodig om helemaal op het oude niveau te komen."

De pomp

Of dit gevolgen heeft voor consumenten aan de pomp, is nog maar de vraag. Van Cleef: "Het hangt af van de dollarprijs. Die is de afgelopen tijd gestegen en dat dempt het effect van de lagere olieprijs."

"Onze verwachting is dat de dollar nog verder gaat stijgen dit jaar en dat kan tot hogere brandstofprijzen leiden", aldus de ABN-econoom. "Maar de ontwikkelingen in Iran en het feit dat de VS doorgaat met produceren van olie, zorgen voor een groter aanbod. Waarschijnlijk kunnen deze effecten tegen elkaar weggestreept worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl