NOS Nieuws

Oost- en Noord-Nederland vieren bevrijding

Nu al veel herdenkingen

In verscheidene plaatsen in Oost- en Noord-Nederland wordt deze weken herdacht dat daar zeventig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Zo zijn er optochten met historische voertuigen, kransleggingen en andere herdenkingen. Bij sommige herdenkingen zijn oorlogsveteranen aanwezig.

'Keep them Rolling'

Sinds 26 maart trekt de historische colonne Keep them Rolling met 120 voertuigen vanuit Groesbeek door Nederland. Groesbeek was destijds het verzamelpunt voor de Rijnoversteek, bekend onder de namen Operation Plunder en Operation Varsity.

Eindpunt is de stad Groningen, waar vanaf 10 april groots wordt gevierd dat de stad in 1945 werd bevrijd. Op de route doet de colonne diverse steden en dorpen aan, waar wordt stilgestaan bij de bevrijding, onder meer ook Westerbork.

Delden

Dit weekend is Delden aan de beurt. Het kampement van 1945 is daar helemaal nagebouwd, inclusief een veldhospitaal. En het hele dorp staat vandaag in het teken van de bevrijding, voegt Bert van der Maat van Keep them Rolling eraan toe. Dat betekent dat het hele straatbeeld in Delden teruggaat naar de oorlogsjaren. Ook rijdt er een trein uit die tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl