2010: Vurnon Anita tijdens Nederland-Finland
NOS Voetbal

Niet iedereen is haalbaar voor Kluivert bij Curaçao

Het voetbalelftal van Curaçao kan zich in juni opmaken voor een tweeluik met Cuba in de tweede kwalificatieronde voor het WK 2018. Bondscoach Patrick Kluivert hoopt tegen die tijd de beschikking te hebben over vijf nieuwe spelers, maar lijkt op slechts twee van die vijf spelers te kunnen rekenen.

Vurnon Anita (Newcastle United), Roly Bonevacia (Wellington Phoenix FC), Elson Hooi (Viborg FF), Eloy Room (Vitesse) en Leandro Bacuna (Aston Villa) worden genoemd. Maar hoe groot is de kans dat Kluivert dit vijftal kan inzetten tegen Cuba?

Anita

De grootste naam in dit gezelschap is zonder twijfel Anita. Hoewel de verdediger annex middenvelder van Newcastle United dit seizoen minder speelminuten in de Premier League krijgt dan de vorige twee seizoenen, draagt hij wel een zak met ervaring met zich mee.

De wereldvoetbalbond FIFA dwarsboomt echter het voornemen van de oud-Ajacied, omdat hij minder dan vijf jaar geleden nog een interland voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Hij kwam op 7 september 2010 uit voor Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland. Volgens de FIFA-regels moet hij minimaal vijf jaar niet voor Nederland zijn uitgekomen alvorens hij kans wil maken op speelminuten voor een ander land. Curaçao hoopt op dispensatie, maar de kans is klein dat Anita er al bij is tegen Cuba.

Hooi

Hooi staat onder contract bij NAC Breda en speelt momenteel op huurbasis bij Viborg FF in Denemarken. De aanvaller is er tegen Cuba normaal gesproken 'gewoon' bij. Hooi was er tegen Montserrat nog niet bij, omdat hij zijn club niet in de steek wilde laten.

Het probleem was dat de Deense Tweede Divisie, waarin Hooi uitkomt met zijn club Viborg FF, niet stil lag tijdens de wedstrijden tegen Montserrat. "Tegen Cuba ben ik er héél graag bij. Dan is de competitie afgelopen en weet ik waarschijnlijk ook hoe mijn toekomst er uitziet."

Room

Kluivert lijkt ook te kunnen rekenen op Vitesse-keeper Room. De doelman die in Arnhem Piet Velthuizen uit de basis heeft verdreven, zou graag voor Curaçao willen spelen, maar wil zich eerst richten op zijn club voordat hij een keuze maakt. "Ik heb nog geen gesprek gehad met Kluivert over de wedstrijden tegen Cuba", zegt Room.

"Ik zou het een enorme eer vinden om voor Curaçao uit te komen, maar ik ga nu nog geen beslissing nemen. Ik wil eerst het eredivisieseizoen op een goede manier afsluiten. Ik heb al wel spelers gesproken en ik merk dat het voetbal erg leeft op het eiland. Dat is mooi om te zien."

Bacuna en Bonevacia

Dan aast Kluivert nog op Bacuna en Bonevacia. Dat duo lijkt Kluivert, in ieder geval voor het tweeluik met Cuba, uit zijn hoofd te kunnen zetten. Bacuna speelt momenteel bij Aston Villa en hoopt nog altijd op een uitnodiging van Guus Hiddink, de bondscoach van het Nederlands elftal.

De oud-speler van FC Groningen zet Kluivert daarom nog in de wachtkamer, omdat hij denkt als rechtsback kans te maken in de selectie van Oranje en wil pas voor Curaçao kiezen als hij het gevoel heeft dat hij die droom uit zijn hoofd kan zetten.

Bonevacia is na mislukte avonturen bij Ajax, NAC Breda en Roda JC neergestreken in Nieuw-Zeeland bij Wellington Phoenix FC. De verdedigende middenvelder denkt serieus na om zich te naturaliseren tot Nieuw-Zeelander en wil op dit moment ook nog geen beslissing nemen.

Of Bacuna en Bonevacia in juni afreizen naar de Antillen blijft dus nog een groot vraagteken. Misschien dat een charmeoffensief van Kluivert het duo alsnog over de streep kan trekken.

Kwalificatie nog een lange weg

Op 8 juni staat in het eigen Sentro Deportivo Korsou-stadion de eerste wedstrijd tegen Cuba op het programma. Acht dagen later speelt de ploeg van Kluivert op Cuba om uit te maken wie in de derde WK-kwalificatieronde gaat uitkomen.

Als Curaçao als winnaar uit de strijd komt, dan is het WK in Rusland nog lang niet in zicht. Pas als de derde, vierde en vijfde ronde ook zijn overleefd, kunnen de vliegtickets naar Rusland geboekt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl