De militairen konden niet zomaar naar binnenstormen
NOS Nieuws

'Militairen Kenia konden niet zomaar naar binnen'

Bij de aanslag op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa vielen 147 doden en de aanval duurde uiteindelijk zo'n veertien uur. Veel Kenianen vragen zich af waarom de veiligheidstroepen toen pas ingrepen en waarom er zo veel doden moesten vallen.

"Tijdens de aanval werd gedacht dat de al-Shabaab-terroristen zich strategisch hadden opgesteld als sluipschutters", zegt correspondent Koert Lindijer. De militairen konden daardoor niet zomaar naar binnen stormen."

Ook moesten speciale veiligheidstroepen vanuit het hele land naar de stad in het noordoosten van Kenia worden gevlogen. "Er waren wel politieagenten en militairen, maar het invliegen van speciale anti-terreureenheden kostte al snel twee tot drie uur."

Slachtoffers

Wanneer de meeste slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend, zegt Lindijer. "De vraag is of dat pas bij de gijzeling van studenten en medewerkers is gebeurd. In het begin van de actie schoten terroristen flink in het rond. Daarbij zijn ook veel doden gevallen."

Volgens hem hebben er ongetwijfeld executies plaatsgevonden, maar is het nog onduidelijk of daardoor de meeste mensen zijn gedood.

Voortekenen

Vorige maand pasten de Britten het reisadvies voor Kenia aan, omdat ze informatie over een mogelijke aanslag hadden. Ook waarschuwden veiligheidsdiensten twee weken geleden al voor een aanslag op een onderwijsinstelling. Waar die precies zou plaatsvinden, was niet duidelijk.

Dat is precies het probleem, zegt Lindijer. "De angst voor een aanslag is in Kenia permanent. Bij het binnengaan van vrijwel ieder gebouw vinden al twee jaar controles met metaaldetectoren plaats en buitenlanders krijgen geregeld waarschuwingen van hun ambassades over mogelijke aanslagen. Van tevoren valt nooit te zeggen of en waar een aanslag plaatsvindt."

Zwakke plekken

Daarnaast zoekt al-Shabaab volgens Lindijer altijd naar plekken waar weinig beveiliging is. Zo stonden er bij de universiteit maar twee bewakers. "Waarom dat er zo weinig waren, is nog niet bekend. Daar moeten de autoriteiten nog op reageren."

De Kenianen hebben wel veel geleerd van de aanslag op winkelcentrum Westgate in het centrum van de hoofdstad Nairobi, anderhalf jaar geleden. De gijzeling die daar plaatsvond duurde uiteindelijk bijna vier dagen. Daarbij vielen zeker 67 doden. "De samenwerking tussen het leger en de politie was gisteren veel beter dan toen", zegt Lindijer. "Maar de vaardigheid om aanslagen te voorkomen is nog onvoldoende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl