NOS Nieuws

Frankrijk verbiedt superdunne modellen

Het Franse parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het gebruik van superdunne modellen in de modewereld verbiedt. Modehuizen die toch modellen met ondergewicht de catwalk opsturen, riskeren een boete van 75.000 euro.

Modellen moeten binnenkort een medische verklaring tonen waarop staat dat hun BMI-waarde minstens 18 is. Dat betekent dat een vrouwelijk model met een lengte van 1,75 meter minstens 55 kilo weegt.

"Het vooruitzicht van een straf zal in de hele sector invloed hebben", zegt parlementslid Olivier Véran, die het wetsvoorstel indiende. Spanje, Italië en Israël kennen ook al zo'n verbod, maar het centrum van de modewereld is Frankrijk.

Gemengde reacties

Frankrijk telt 30.000 tot 40.000 vrouwen die zichzelf te dik vinden en mede daardoor aan anorexia nervosa lijden. Dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid. Minister Touraine van Volksgezondheid is daarom blij met het besluit. "Dit is een belangrijk signaal aan jonge vrouwen die deze modellen als esthetisch voorbeeld zien."

De Franse vereniging van modellenbureaus betreurt het besluit. De bureaus zijn bang dat hun concurrentiepositie wordt aangetast.

Gisteren werd al een wetsvoorstel aangenomen dat aanzetten tot excessief vermageren strafbaar maakt, zoals dat bijvoorbeeld op pro-ana-websites gebeurt. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 10.000 euro of een jaar gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl