De oproep die in Kenia wordt verspreid
NOS Nieuws

Kenia ziet oud-leraar als brein achter aanslag

Kenia looft 200.000 euro uit voor informatie die leidt tot aanhouding van een voormalige leraar uit Garissa. Hij zou het brein zijn achter de terreuraanslag van gisteren op de universiteit van Garissa, waarbij 147 mensen omkwamen.

Volgens de Keniaanse krant Daily Nation is Mohamed Kuno de leider van al-Shabaab in de Somalische regio Juba. Van daaruit zou hij de aanslagen van al-Shabaab in Kenia coördineren.

In de oproep van het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt hij Mohamed Mohamud (alias Dulyadin, alias Hamadhere) genoemd.

Kenia verwerkt schok na aanslag op universiteit

Kuno zou volgens de Daily Nation van 1997 tot 2000 leraar op een Koranschool in Garissa zijn geweest en toen al extremistische opvattingen hebben gehad. Daarna sloot hij zich aan bij een extremistische islamitische organisatie in Somalië, waar later al-Shabaab uit voortkwam.

Kuno zou verantwoordelijk zijn voor de rekrutering voor al-Shabaab in Kenia. Hij heeft daar een groot netwerk, onder meer door familiebanden en onder oud-leerlingen. Het is duidelijk dat de terroristen die in Garissa toesloegen goed waren voorbereid. "Ze kenden de weg op de campus en sloegen toe op een moment dat bijna iedereen sliep", zegt correspondent Koert Lindijer.

Waarschuwing

In Kenia vragen veel mensen zich af hoe de terroristen zoveel slachtoffers konden maken, terwijl de autoriteiten wisten dat een aanslag ophanden was.

Twee weken geleden waarschuwden veiligheidsdiensten al voor een aanslag op een universiteit. Op de universiteit van Garissa hing op een prikbord een briefje met de tekst: "Er bestaat een kans op een terroristische aanslag. Wees waakzaam en blijf kalm". Deze waarschuwing is ook op de universiteit van Nairobi opgehangen.

Toch waren er op het moment dat al-Shabaab toesloeg maar twee bewakers, die vrijwel onmiddellijk werden uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl