Organen worden voor de transplantatie korte tijd bewaard in koelboxen
NOS Nieuws

Orgaandonoren zijn steeds ouder

De gemiddelde leeftijd van orgaandonoren is sinds 1996 gestegen van 43 naar 55 jaar. Dat is een stijging van 30 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting waar Trouw over schrijft.

Voor de meest vitale organen - longen, lever en hart - waren donoren twintig jaar geleden gemiddeld jonger dan 40 jaar. Longdonoren zijn nu gemiddeld 51, leverdonoren 52 en hartdonoren 48. De gemiddelde leeftijd van nierdonoren is gestegen van 43 naar 55 jaar.

Als oorzaak noemt de stichting het afgenomen aantal dodelijke verkeersongelukken. Daardoor overlijden minder jonge donoren. Het aantal verkeersdoden is sinds medio jaren 90 gedaald van ongeveer 1200 naar iets meer dan 500 per jaar.

Betere zorg en technieken

Oudere organen zijn vaak van mindere kwaliteit dan jonge. Toch zijn de transplantaties nog steeds succesvol, zegt een chirurg van het Erasmus MC in Trouw. Dat zou komen door verbeterde chirurgische technieken, betere voor- en nazorg en betere anti-afstootmedicatie.

De Nederlandse Transplantatie Stichting zegt dat de oudste Nederlandse leverdonor maar liefst 85 was. Verder wordt gemeld dat 70 procent van de getransplanteerde organen langer dan vijf jaar meegaat. De Europese norm daarvoor is 50 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl