Screenshot van pro-anorexiasite, waarop meisjes elkaar tips geven om snel af te vallen
NOS Nieuws

Kabinet overweegt maatregelen tegen anorexia

Het kabinet onderzoekt of het naar Frans voorbeeld maatregelen kan nemen om anorexia tegen te gaan. Het Franse parlement nam de afgelopen dagen twee wetsvoorstellen aan die het streven naar een superdun lichaam moeten ontmoedigen. Staatssecretaris Van Rijn wil weten of dat in Nederland ook mogelijk is.

Van Rijn vindt anorexia een verschrikkelijk probleem. "Daarom wil ik onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om een wet te maken die vergelijkbaar is met de Franse."

In Nederland lijden zo'n 6000 mensen aan deze eetstoornis. De meesten van hen zijn vrouwen. Anorexia kan tot grote gezondheidsproblemen leiden.

Frankrijk

Het Franse parlement stelde eerst het stimuleren van extreem vermageren strafbaar. Dat gebeurt onder meer op zogeheten pro-ana-websites, die zich vooral op jonge vrouwen richten. Deze websites raden bezoekers aan om zo min mogelijk te eten, geven tips hoe je na een maaltijd je eten kan uitbraken en ook hoe je voor je omgeving verborgen kunt houden dat je een eetstoornis hebt.

Zodra de wet van kracht is, kan de Franse justitie websites opdragen om dit soort adviezen en aansporingen weg te halen. Gebeurt dat niet, dan kan een celstraf van maximaal een jaar worden opgelegd of een boete van maximaal 10.000 euro.

'Interessant om te kijken of het ook hier kan'

Vandaag werd bekend dat het Franse parlement ook grenzen stelt aan het gewicht van superdunne modellen in de modewereld. Modehuizen die modellen met ondergewicht de catwalk opsturen, riskeren een boete van 75.000 euro. Van Rijn wil nagaan of ook zo'n maatregel in Nederland kan worden ingevoerd.

Verminking

In De Telegraaf stelt SP-Kamerlid Gesthuizen dat enkele pro-ana-websites nu al strafbaar zijn omdat ze aanzetten tot verminking. Ze wil van het kabinet weten of deze websites worden vervolgd en, zo ja, hoe vaak.

De SP en het CDA pleitten in 2008 al voor een verbod, nadat een ex-anorexiapatiënt een petitie aan de Kamer had aangeboden. Daarin werd een verbod op pro-ana-websites gevraagd. De petitie was door 10.000 mensen ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl