Minister Edith Schippers
NOS Nieuws

Omstreden zorgspotjes 'NL verandert' van campagnesite

Minister Schippers haalt de radio- en televisiespotjes van de campagne ‘Nederland verandert, de zorg verandert mee’ van de site dezorgverandertmee.nl. Gister bepaalde de Reclame Code Commissie dat de zorgspotjes het vertrouwen in reclame schaden en adviseerde het ministerie om niet meer op deze manier reclame te maken.

Eerder oordeelde de Reclame Code Commissie ook al dat de spotjes niet stroken met de Nederlandse reclamecode. "Te weinig genuanceerd" en "te rooskleurig" was de conclusie, na een klacht van FNV Zorg & Welzijn.

Klacht

De FNV diende eind vorig jaar deze klacht in bij de Reclame Code Commissie. Het departement schilderde volgens de FNV een veel te mooi beeld van de toekomst van de zorg. De uitspraak was vrijblijvend, omdat de zorgspotjes niet commercieel zijn, maar vallen onder ideële reclame.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten: "Hoewel de recente uitspraak van de Reclame Code Commissie daartoe niet oproept, is naar het oordeel van de minister deze stap gewenst om verdere discussie over de spotjes te voorkomen. Deze discussie vertroebelt het doel van de campagne, namelijk burgers informeren over de veranderingen in de zorg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl