Minister Dijsselbloem op weg naar de ministerraad
NOS Nieuws

Dijsselbloem: salaris ABN Amro-top gaat jaren niet omhoog

De top van ABN Amro krijgt de komende jaren geen bonussen of salarisverhoging meer. De bankiers van de staatsbank hebben niet alleen afgezien van de omstreden salarisverhoging voor 2014, maar voor de periode dat de staat aandeelhouder is. Als de bank naar de beurs gaat, gebeurt dit in stappen. De totale beursgang zal enkele jaren in beslag nemen.

"Dat betekent dat de komende jaren - voor ABN Amro helemaal verkocht is - er geen bonussen en salarisverhogingen meer zijn", zegt minister Dijsselbloem van Financiën na afloop van de ministerraad. De salarissen van de topbankiers wordt alleen gecorrigeerd met inflatiecorrectie. De discussie van de afgelopen tijd zal dus niet meer plaatsvinden, is de overtuiging van Dijsselbloem.

De verkoop van ABN Amro duurt jaren. Gedurende die tijd zullen er geen bonussen meer zijn en worden er geen loonverhogingen toegekend

Minister Dijsselbloem van Financiën

Premier Rutte en minister Dijsselbloem sluiten niet uit dat de bank dit jaar - voor een deel - naar de beurs kan. "Dit jaar is nog heel erg lang, dus dat lijkt me zeker mogelijk", zegt Rutte. Volgens Dijsselbloem staat de bank er goed voor. "Er is geen reden om het eindeloos op de lange baan te schuiven."

Het kabinet besloot vorige week de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank uit te stellen naar aanleiding van de onrust over de salarisverhogingen. De top van ABN Amro zou er per persoon 100.000 euro bij krijgen. Bij het bankpersoneel, dat geconfronteerd wordt met veel ontslagen viel deze verhoging heel slecht en ook veel politici waren er niet blij mee.

Dijsselbloem: licht snel op groen zetten
Rutte: heb vertrouwen in de bank

De premier erkent dat het vertrouwen met de top van de ABN Amro wel geschaad is naar aanleiding van de salarisverhoging. Maar volgens Rutte is het vertrouwen nu hersteld. "Omdat je nu ziet dat de bank zegt. Het is oké, we zien ervan af. We gaan nu gezamenlijk werken aan de beursgang." aldus de premier.

Rutte: vertrouwen ABN Amro was kwijt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl