De B-pier op Schiphol
NOS Nieuws

Duitsland: paspoort op vlucht binnen 'Schengen'

Duitsland overweegt om op vluchten binnen het Schengengebied de ticketcontroles aan te scherpen. Aanleiding is de vliegramp met een Airbus van Germanwings, vorige week.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken zegt dat het moeilijk was om snel uit te sluiten dat de crash een aanslag was, omdat de autoriteiten geen idee hadden wie er aan boord was. Hij wil daarom dat de identiteit van alle vliegreizigers wordt gecontroleerd.

Kwade bedoelingen

Passagiers die van het ene naar het andere Schengenland reizen, hoeven niet altijd hun paspoort te laten zien. Het is aan luchtvaartmaatschappijen om te controleren of degene die het ticket heeft gekocht, inderdaad aan boord gaat.

De Maizière noemt dat "een enorm veiligheidsprobleem". Volgens hem kunnen reizigers nu een ticket afstaan aan iemand met kwade bedoelingen, zonder dat dat wordt opgemerkt. "We moeten ons serieus afvragen of dat in de toekomst zo moet blijven", aldus de minister.

Bijna alle West- en Noord-Europese landen horen bij het Schengengebied. Ook niet-EU-landen als Zwitserland en Noorwegen zijn aangesloten. Alleen Groot-Brittannië en Ierland hanteren nog systematische grenscontroles.

Cockpit

De Maizière uitte zijn bedenkingen in de krant Bild. Het blad meldt verder dat Duitse en Franse deskundigen onderzoeken of de beveiliging van de cockpit anders moet worden geregeld. Co-piloot Andreas Lubitz, die de Airbus A320 waarschijnlijk opzettelijk liet neerstorten, kon met een knop voorkomen dat zijn buitengesloten collega terug in de cockpit kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl