Robert Gesink
NOS Wielrennen

Gesink: loopbaan van vallen en opstaan

De loopbaan van wielrenner Robert Gesink is er een van vallen en opstaan. De 28-jarige coureur van Lotto-Jumbo is moeizaam aan het wielerjaar 2015 begonnen, met slechts twee etappes in de Ronde van de Algarve van in totaal 364 kilometer in de benen.

In Portugal stapte hij op 20 februari af omdat zijn pasgeboren zoontje in het ziekenhuis belandde. Gesink wilde zich daarna richten op Tirreno-Adriatico (startte niet omdat zijn voorbereiding in de war was gelopen), de Ronde van Catalonië (knieblessure) en de Ronde van Baskenland (griep).

De geblesseerde arm van Robert Gesink

Blessures, tegenslag, herstel: Gesink heeft het de laatste jaren allemaal van dichtbij meegemaakt. De Achterhoeker, die in 2006 aan de eerste profkoersen meedeed, moest zich vaker terugknokken van een blessure of problemen in zijn omgeving.

In zijn eerste profjaren maakt Gesink naam als een groot talent, met in 2008 een ritzege in Catalonië, de leiderstrui in Parijs-Nice, de vierde plaats in de klassieker Waalse Pijl, tiende op het WK en in de olympische wegwedstrijd en de zevende plaats in de Ronde van Spanje.

Valpartijen

Waar 2008 zijn jaar van de echte doorbraak is, zo moeizaam gaat het in 2009. Hoewel hij derde wordt in de Amstel Gold Race, is zijn debuut in de Tour geen succes. Hij komt al in de vijfde etappe zwaar ten val. Door een gebroken pols moet hij opgeven. Een paar maanden later in de Ronde van Spanje staat Gesink in de slotweek op de tweede plaats als hij door een val in de zeventiende etappe naar de zesde plaats wordt teruggeworpen.

Tegenslag 2010

Ook in 2010 krijgt Gesink te maken met tegenslag. In de Ronde van Baskenland heeft hij na een heel sterk optreden de eindzege in het vizier tot een valpartij in de vijfde etappe hem naar de negende plaats in het eindklassement doet zakken.

Na een serie mislukte klassiekers in april bombardeert Gesink zichzelf met een imponerende ritzege in de Ronde van Zwitserland tot een van de Tour-favorieten. Na een chaotische tweede etappe kampt hij echter met een scheurtje in de ellepijp van de linkerarm. Hij eindigt de Tour de France toch als zesde (een klassering die later wordt bijgesteld naar de vierde, door dopingzaken rond Alberto Contador en Denis Mentsjov), waarmee hij de verwachtingen voor een jaar later flink opschroeft. Ook wint hij in Montreal op knappe wijze zijn eerste WorldTour-wedstrijd.

In het najaar verliest Gesink onverwacht zijn vader.

Gebroken bovenbeen

Gesink vertrekt in de Ronde van Frankrijk van 2011 als kopman van de Rabobankploeg. In de vijfde etappe gaat hij echter hard onderuit. Gehavend verliest hij in de twaalfde rit veel tijd op de klassementstoppers en kan hij een topklassering en de witte trui vergeten. Hij rijdt de Tour wel uit: 33ste.

In de aanloop naar het WK breekt hij tijdens een training een bovenbeen. Dat betekent een vroegtijdig einde van het seizoen.

Opgaves

Een jaar later (2012) gaat het weer mis in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Gesink komt in de eerste week van de Tour ten val. Hij houdt er veel last aan de ribbenkast aan over en stapt op 12 juli gedesillusioneerd af. Eerder in het seizoen had hij ook al opgegeven in de Ronde van Baskenland. In de Ronde van Spanje wordt hij voor de tweede keer zesde.

Giro de mist in en hartklachten

Gesink zet in 2013 zijn zinnen op de Giro d'Italia. Hij wil daar op het podium. Het wordt een ramp. Gesink moet ziek opgeven. Dat was hem in maart ook al overkomen in de zesde etappe van Parijs-Nice.

Pas later wordt bekend dat Gesink tijdens de Giro van 2013 last had van hartritmestoornissen. Als luxeknecht in de Tour voor Bauke Mollema en Laurens ten Dam eindigt hij als 26ste.

In het najaar wint hij nog wel de WorldTour-wedstrijd in Québec.

Voor Gesink begint 2014 ook niet best. Hij geeft door klachten aan de urinewegen op in Tirreno-Adriatico, waarna hij tijdens de Ronde van Baskenland opnieuw last krijgt van hartritmestoornissen. Dit keer zet Gesink de fiets voor een hele periode aan de kant. Hij gaat onder het mes om de klachten te verhelpen. De Tour de France is niet haalbaar.

Gesink start wel in de Ronde van Spanje. Hij staat zevende als hij besluit de Vuelta te verlaten omdat er complicaties zijn bij de zwangerschap van zijn partner Daisy.

Weinig wedstrijdkilometers

Ook dit jaar heeft Gesink nog maar weinig wedstrijdritme opgedaan. Pas twee ritten in de Ronde van de Algarve staan er door allerlei oorzaken achter zijn naam. En zo heeft hij zijn belofte, ondanks dertig (!) toptienklasseringen op het hoogste niveau, nog altijd niet volledig ingelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl