NOS Sport

Verschuren zwemt WK-limiet op 100 vrij

Bij de Swim Cup in Eindhoven heeft Sebastiaan Verschuren al in de series de WK-limiet op de 100 meter vrije slag gezwommen. Hij tikte aan in 48,25, waar een tijd van 48,47 was vereist voor een ticket naar het Russische Kazan.

Vanzelfsprekend was de prestatie van Verschuren niet. Het was pas de derde keer in zijn carrière dat hij de limiettijd zwom. Eerder deed hij dat tijdens de Olympische Spelen van 2012. Sindsdien ging het bergafwaarts met de man, die mede door zijn vijfde plaats in Londen werd bestempeld als de nieuwe ‘VDH’. De WK van 2013 en de EK van 2014 liepen voor Verschuren uit op een teleurstelling.

Voldoening

De voldoening was dan ook groot, toen de 26-jarige Verschuren in Eindhoven al toesloeg in de ochtenduren. “Ik wilde elke kans pakken die ik had. En dat is gelukt. Ik moest die limiet hebben, en die heb ik nu. Ik ga naar Kazan.”

Het evenement in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion was voor Verschuren de laatste kans om de WK te halen, nadat hij in december in Amsterdam nog faalde. Desondanks voelde hij geen druk. “Natuurlijk weet je in je achterhoofd dat het moet. Maar eigenlijk ben ik best wel ontspannen en gaat het best wel lekker. En dan komt dit eruit.”

De sleutel naar succes ligt volgens Verschuren bij het woord ‘ontspanning’. Hij trekt de parallel met de Spelen in Londen. “Daar was ik lekker onbevangen, anderen interesseerden me niet. En ik zag wel wat eruit ging komen. Dat werkt voor mij heel goed.”

Verwachtingspatroon

Na de vijfde plaats van Londen veranderde het verwachtingspatroon, ook bij Verschuren zelf. “Bij de WK van 2013 in Barcelona riep ik dat ik een medaille wilde hebben. En toen ging het niet zo goed.”

Twee jaar heeft de Amsterdammer nodig gehad om weer ontspanning te vinden. “Ik moet gewoon lekker los zijn, lekker lachen. Niet altijd maar bezig zijn met alle dingen die je goed moet doen. De lol moet erin zitten om dingen op een soepele manier goed te doen.”

Donderdagavond zwemt Verschuren de halve finale van de 100 meter vrij. Later komt hij in Eindhoven ook in actie op de 200 meter vrij. Oook op dat nummer wil Verschuren de WK-limiet zwemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl