Houthi-rebellen zijn met tanks de stad Aden binnengetroken
NOS Nieuws

Chaos bij strijd om centrum Aden

Houthi-rebellen hebben in Jemen samen met aanhangers van oud-president Saleh het centrum van Aden bereikt. De havenstad is een bolwerk van de verdreven president Hadi. De rebellen zijn volgens getuigen met tanks de stad binnengetrokken en in gevecht geraakt met aanhangers van Hadi.

Het is volgens getuigen een grote chaos in de stad, vooral rond het centrum. In sommige buurten rond het centrum zijn de Houthi-rebellen nog aanwezig, maar een deel van de rebellen lijkt zich vanochtend terug te trekken na luchtaanvallen. Die worden uitgevoerd door een coalitie van landen van de Arabische Liga onder aanvoering van Saudi-Arabië.

Aanhangers van Hadi hebben dagenlang geprobeerd de Houthi-rebellen tegen te houden. Gisteren kwamen bij gevechten rond Aden tientallen strijders om aan beide kanten. Veel inwoners van de stad zijn op de vlucht geslagen. Ze proberen met schepen de haven te verlaten. Ook Hadi zelf heeft de stad verlaten, hij is naar Saudi-Arabië vertrokken.

Grondoffensief

Saudi-Arabië heeft veel manschappen bij de grens met Jemen gestationeerd. Volgens correspondent Sander van Hoorn wordt de kans op een grondoffensief steeds groter, maar is het de vraag hoe dat moet worden vormgegeven.

"Dat is heel ingewikkeld. Als ze de grens in het noorden oversteken komen ze daar gelijk in Houthi-gebied. Die strijders zijn daar in het voordeel, dat wordt een heel zwaar gevecht," zegt Van Hoorn. "Een ander optie is vanaf zee bij Aden, maar dat lijkt nu ook geen mogelijkheid."

Een diplomatieke oplossing lijkt ook niet mogelijk op dit moment. Volgens Saudi-Arabië is dat geprobeerd, maar houden de Houthi-rebellen zich niet aan de afspraken.

Iran

De Houthi's willen meer macht en invloed in Jemen. Eerder dit jaar wonnen ze de strijd om de hoofdstad Sanaa. Het parlement werd naar huis gestuurd, president Hadi werd verdreven. De sjiitische Houthi-beweging in het noorden wordt gesteund door Iran.

Tot nu toe bemoeit Iran zich alleen nog verbaal met de strijd, maar de angst groeit dat als Saudi-Arabië grondtroepen Jemen instuurt, dat Iran zich er ook militair mee gaat bemoeien.

"Dan heb je de poppen aan het dansen, maar voorlopig is dat nog een doemscenario; iedereen zal zijn best doen om dat te voorkomen", zegt Sander van Hoorn. "Maar volgens mij heeft niemand het meer onder controle op dit moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl