Het laatste pak Nutrilon in een supermarkt in Rotterdam
NOS Nieuws

Nog steeds discriminatie bij aanschaf babymelkpoeder

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

Nog steeds komen er klachten binnen van mensen die zeggen dat hen op grond van hun uiterlijk in winkels babymelkpoeder wordt geweigerd.

Sinds oktober vorig jaar zijn er vijftien meldingen binnengekomen bij antidiscriminatiebureaus. Dat brengt het totaal op 45 sinds de eerste geregistreerde melding uit april 2013. De laatste meldingen gaan over winkels als Dirk van den Broek, Jumbo, Albert Heijn, Kruidvat en Etos.

Vorige week nog dienden er twee zaken bij het College voor de Rechten van de Mens waarin vrouwen van Kaapverdische en Chinese afkomst zeggen te zijn gediscrimineerd bij de aanschaf van babymelkpoeder. Begin vorig jaar werden winkeliers in soortgelijke zaken schuldig bevonden, maar het lijkt er niet op dat die uitspraken veel invloed hebben gehad.

Sinds het melamine-schandaal in China, in 2008, is er regelmatig een tekort aan babymelkpoeder. Veel Chinezen vertrouwen Chinese melkproducten niet meer. Dit leidde tot hamsteren en ook tot diefstal van babymelkpoeder in Nederlandse supermarkten. Handelaren kopen op grote schaal Nederlandse babymelkpoeder op voor de Aziatische markt.

Baby mee

De Kaapverdische vrouw wilde bij de Jumbo twee pakken kopen, maar bij de kassa kreeg de vrouw te horen dat ze die alleen meekreeg als ze haar baby mee zou brengen. Toen ze protesteerde kreeg ze uiteindelijk één pak mee. Dit terwijl het beleid van de Jumbowinkel maximaal twee pakken per klant toestond.

In de andere zaak ging het ook om een filiaal van de Jumbo. Het beleid was daar gewijzigd van twee pakken naar één pak per klant. De vrouw werd zowel in december vorig jaar als afgelopen januari de aanschaf van een pak geweigerd.

"We hebben ook een paar meldingen van caissières gekregen die ons vertellen dat ze als instructie meekrijgen dat er niet verkocht mag worden aan Chinezen of andere allochtonen", zegt Predrag Vitkovic van het regionale antidiscriminatiebureau RADAR. "Dat er gehandeld wordt in babymelkpoeder weten we, maar dat betekent nog niet dat je mensen op grond van hun afkomst kunt weigeren aankopen te doen. Dat is strafbaar."

Misgrijpen

Maart vorig jaar stelde het College voor de Rechten van de Mens dat een filiaal van het Kruidvat en de Etos discrimineren. Twee vrouwen mochten vanwege hun Aziatisch uiterlijk geen babymelkpoeder kopen, terwijl ze zich hielden aan het maximaal aantal toegestane pakken.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat opkomt voor de belangen van supermarkten, zegt dat supermarkten zich genoodzaakt zien om maatregelen te nemen om te voorkomen dat klanten misgrijpen. Ze hanteren daarbij vaak een maximumaantal per klant. Op grond van dit beleid wordt de verkoop geweigerd, niet op grond van discriminatie, aldus een woordvoerder.

Op 30 april doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaken van de Kaapverdische en Chinese vrouw.

Reacties kunt u mailen naar josephine.truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl