Hoofdkantoor SNS Reaal in Utrecht
NOS Nieuws

Verlies van ruim 700 miljoen voor SNS Reaal

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft in 2014 een verlies geleden van 712 miljoen euro. Het verlies is helemaal op het conto te schrijven van de verzekeraar Vivat, het oude Reaal.

De verzekeraar heeft extra voorzieningen moeten treffen van in totaal 690 miljoen euro, vooral op de pensioenverzekeringen als gevolg van de lage rente. Vivat heeft te lijden onder de malaise bij de levens- en schadeverzekeringen. Bovendien is afgeschreven op de verkoop van de verzekeraar aan het Chinese Anbang.

De bankentak, met onder meer SNS bank en ASN bank, draaide daarentegen met winst. De nettowinst van 151 miljoen bij de bank lag wel 20 procent lager dan het jaar ervoor. Dat werd veroorzaakt door afschrijvingen en de eenmalige bijdrage van 76 miljoen euro die SNS moet betalen aan de eigen redding.

Profiteren

SNS Bank kreeg er in 2014 231.000 nieuwe klanten bij. Gemiddeld komen er 4000 klanten per week bij, maar de laatste twee weken waren dat er 6000 per week, zegt bestuursvoorzitter Gerard van Olphen op NOS Radio 1. SNS Bank profiteert van de omstreden loonsverhoging bij ABN Amro, waardoor mensen overstappen naar een andere bank.

Het marktaandeel in nieuwe hypotheken is verdubbeld naar 3,7 procent. De bank trok ook meer spaargeld aan. SNS heeft inmiddels bijna 11 procent van de spaarmarkt in handen.

Ontmanteld

De verzekeraar heeft bovendien een financiële buffer die 700 miljoen euro kleiner is dan gedacht. Het gat kwam in februari aan het licht bij de verkoop van de verzekeringstak aan het Chinese Anbang.

De verkoop van Vivat aan Anbang wordt in de loop van 2015 afgerond. Daarna wordt SNS Reaal Groep ontmanteld en SNS Bank overgeheveld naar de Nederlandse Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl