Het skelet van de kameel
NOS Nieuws

Ottomaanse strijdkameel gevonden bij Wenen

Archeologen hebben in de buurt van Wenen het intacte skelet van een Ottomaanse strijdkameel gevonden. Het dier is waarschijnlijk na de Slag bij Wenen in 1693 achtergebleven in Europa.

De vondst is uniek. Er zijn in het verleden wel botten van zo'n dier gevonden in Europa, maar het is voor het eerst dat een compleet skelet wordt aangetroffen in de gebieden die door de Turken waren bezet.

De resten werden gevonden bij werkzaamheden voor een nieuw winkelcentrum in de plaatst Tulln, vlak bij Wenen. "We dachten eerst dat het een koe of een paard was, maar de botten klopten niet. De kaak en rugwervels waren verkeerd", zegt de hoofdonderzoeker.

Belegerd

De Ottomanen trokken aan het eind van de zeventiende eeuw diep Europa binnen. Wenen werd enkele maanden belegerd, maar uiteindelijk werd de aanval afgeslagen. Het Ottomaanse Rijk boette daarna steeds meer in aan invloed.

Bij hun opmars gebruikten de Turken kamelen als lastdieren. Ze reden er ook op. Meestal ging het om kruisingen tussen kamelen en dromedarissen, omdat die sterker en makker zijn. Ook dit gevonden dier was een kruising.

Geruild?

Vaak werden de dieren tijdens de strijd geslacht voor voedsel. Dat dat hier niet is gebeurd, leiden de onderzoekers af uit het feit dat het skelet nog compleet is. Het dier is intact begraven.

Waarschijnlijk hebben de inwoners van Tulln het dier als curiositeit gehouden toen het beleg was afgelopen. De kameel werd binnen de stadsgrenzen gevonden, terwijl Tulln nooit door de Turken is bezet. Misschien is het achtergelaten of geruild door de terugtrekkende troepen.

De onderzoekers houden voor mogelijk dat de kameel daarna is bezweken omdat de inwoners van Tulln niet wisten wat ze het dier moesten voeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl